Polievky
Význam polievky v strave nepodceňujte
Zahreje, osvieži, zasýti a v neposlednom rade naše telo uzdraví. Reč je o polievke, ktorá je pre mnohých pravidelnou súčasťou obeda. Naopak nájdu sa však aj takí, ktorí polievky vo všeobecnosti neobľubujú a radšej ich v strave vynechávajú. Odborníci na výživu však upozorňujú, že to nie je správne. Polievka má neoceniteľný prínos hlavne v zime, kedy potrebuje organizmus na prácu viac energie.
Polievka ako predkrm
Väčšina z nás pozná polievku ako predkrm k hlavnému jedlu, čo má svoje opodstatnenie. Teplá polievka totiž vytvorí v žalúdku vhodné prostredie na strávenie tuhej stravy, spustí sekréciu slín a žalúdočných štiav, čím rozbehne pohyb čriev a doslova prebudí chuť k jedlu. Na druhej strane však zaradením polievky pred hlavné jedlo zabránite skorému nástupu hladu už krátko po výdatnom obede. Dôvodom je, že polievka pomáha udržať dlhšie stabilnú hladinu cukru v krvi.
Polievka zabezpečuje pre organizmus tekutiny, čo je dôležité z hľadiska dodržiavania správneho pitného režimu. Navyše obsahuje množstvo vitamínov, minerálnych látok, ktoré sa uvoľňujú varením zeleniny. Rôzne zafarbená zelenina pôsobí proti rôznym voľným radikálom, takže čím farebnejšia polievka, tým je širší jej antioxidačný účinok, čo pomáha predchádzať rôznym ochoreniam, ako sú srdcovo-cievne choroby, či rakovina. Tieto živiny majú v polievke ľahko stráviteľnú podobu a sú ľahko vstrebateľné a využiteľné pre ľudský organizmus.
Bittersweetparis.cz
Značka Bittersweet Paríž sa špecializuje na neokúkané, energeticky napumpované, mladistvé oblečenie a doplnky, ktoré sú priamo predurčené na boj proti každodennej šedej, ktorá sa nachádza v chladných mestských uliciach.
Polievka ako liek
Kvalitný kurací vývar vás postaví na nohy nielen počas choroby, ale napríklad aj po prehýrenej noci. Liečivú silu polievkam pripisovali už naši predkovia. Silné mäsové polievky "buoillon" sa používali ako liek pre chorých ľudí. Polievky sú ideálnym pomocníkom pri zápaloch hrdla či nádche. Vďaka minerálom a vápniku spevňujú aj naše kosti.
Preto sú polievky vhodným doplnkom stravy aj pre tých, ktorí trpia alergiou na kravské mlieko a výrobkoch z nich. Pri problémoch s trávením sa odporúča konzumovať najmä zeleninové polievky.
Vhodná aj pri diétach
Konzumáciu polievok by ste nemali vynechávať ani vtedy, ak sa pokúšate schudnúť. Tanier polievky pomáha naštartovať diétu a zintenzívniť výdaj energie, ktorý je pri redukčných diétach kľúčový.
Mnohé polievky podporujú látkovú výmenu. Polievka okrem toho navodí pocit sýtosti, čo umožní výrazne znížiť porcie hlavného jedla bez toho, aby ste mali pocit hladovania. Pri diéte môžete polievkou nahradiť aj hlavné jedlo, hlavne vo večerných hodinách. Uprednostniť však v takýchto prípadoch treba zeleninové polievky a vyhnúť sa zahusteným polievkam a zásmažkám.
Mýty a nepravdy
Aj okolo konzumácie polievok existuje množstvo mýtov. Jedným z nich je napríklad tvrdenie, že nemajú v našom jedálničku opodstatnenie. Polievka navyše nemusí byť len prvým chodom. Mnohí obľubujú ich konzumáciu ako hlavné jedlo. Ich príprava nie je časovo ani finančne náročná.
Mnoho gazdiniek ich obľubuje práve kvôli týmto vlastnostiam. Sú ideálnym riešením aj pre tie domácnosti, kde na každodenné varenie kvôli ostatným povinnostiam neostáva veľa času. Ďalšou alternatívou sú instantné polievky. Vyberajte tie, ktoré neobsahujú glutaman a konzervačné látky. Polievky nemusíte konzumovať len teplé. Veľmi obľúbená sa už aj v našich končinách stala typická talianska polievka gaspacho.
Francúzska cibuľová polievka zapečená so syrom Brie
INGREDIENCIE
- 200 g syra Brie Duc De Coeur
- 1 francúzska bageta
- 500 g cibule
- 1 lyžica masla
- olivový olej Primadonna
- 100 ml vínneho destilátu Majestät
- 3 bobkové listy Mikado
- zväzok čerstvého tymianu
- 1 l silného hydinového vývaru
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- čerstvá petržlenová vňať
POTREBUJEME
- niť
- 4 menšie zapekacie misky
POSTUP
Bagetu nakrájame na 12 plátkov a v rúre upečieme dochrumkava. Cibuľu nakrájame na pásiky. V hrnci rozpálime maslo s olivovým olejom a cibuľu po častiach orestujeme dozlatista. Podlejeme vínnym destilátom (môžeme aj flambovať) a alkohol necháme odpariť. Pridáme bobkový list, zväzok tymianu a podlejeme vývarom. Osolíme, okoreníme a na miernom plameni varíme asi 15-20 minút. Potom z polievky vyberieme tymian a bobkový list. Hotovú polievku nalejeme do zapekacích misiek. Do každej misky položíme 3 plátky opečenej bagety a celú plochu pokryjeme syrom Brie nakrájaným na plátky. Zapekáme dozlatista v rúre pod grilom pri teplote 280 °C asi 5 minút.
SERVÍROVANIE
Zapečenú cibuľovú polievku ozdobíme pred podávaním nadrobno nasekanou petržlenovou vňaťou.
Jedlo
Čo by som si len dal...Máte na niečo chuť, alebo je čas obeda? Vyberte si čerstvé potraviny a nechajte si ich doviezť až domov. Nechce sa vám strácať čas varením? Objednajte si vaše obľúbené jedlo a šetrite tak svoj čas a peniaze. Dobrú chuť!
Ázijská polievka s hubami shimeji a pstruhom
INGREDIENCIE
- 1 veľká cibuľa
- 4 menšie strúčiky cesnaku
- 1 štipľavá paprička
- olivový olej Primadonna
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 4 - 5 mrkiev
- 4 - 5 petržlenov
- 1 biela guľatá reďkovka
- ½ póru
- 600 g pstruha dúhového lososovitého
- 150 g húb shimeji
- 2 l teplého zeleninového vývaru
- 2 - 3 lyžice sójovej omáčky Vitasia
- 1 lyžica ryžového octu Vitasia
- cca 100 g rezancov chow mein Vitasia
- čerstvý koriander
- lahôdková cibuľka
POSTUP
POTREBUJEME
- sitko
Cibuľu nakrájame na tenké pásiky, cesnak na plátky a štipľavú papričku zbavenú semienok nadrobno. Opečieme ich vo väčšom hrnci na rozohriatom olivovom oleji. Základ zľahka osolíme a okoreníme. Mrkvu, petržlen, bielu reďkovku, pór nakrájame na tenké prúžky a pridáme ich restovať k základu. Podľa potreby prilejeme olivový olej. Ochutíme soľou a korením. Opekáme, kým zelenina trochu nezmäkne.
Z umytého a osušeného pstruha odstránime kožu. Nakrájame ho na menšie kúsky. Pridáme k opečenej zelenine a zľahka premiešame. Potom pridáme umyté huby shimeji a podlejeme teplým zeleninovým vývarom. Polievku dochutíme sójovou omáčkou a ryžovým octom. Varíme na miernom plameni približne 20 minút domäkka.
Medzitým uvaríme rezance podľa návodu na obale. Scedíme a necháme odkvapkať.
SERVÍROVANIE
Na dno misiek alebo hlbokých tanierov pridáme rezance, ktoré zalejeme polievkou. Dozdobíme nadrobno nasekaným koriandrom a lahôdkovou cibuľkou.
Špenátová polievka so syrom feta
INGREDIENCIE
- 2 - 3 lahôdkové cibuľky
- 1 strúčik cesnaku
- 2 lyžice olivového oleja Primadonna
- 1 lyžička hladkej múky Castello
- 1 l zeleninového alebo hydinového vývaru
- 375 g čerstvého špenátu
- 100 g syra feta Eridanous alebo prírodného zrejúceho syra Eridanous
- 100 ml smotany na šľahanie Pilos (33%)
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
POTREBUJEME
- tyčový mixér, strúhadlo
POSTUP
Bielu časť lahôdkovej cibuľky (zelenú si odložíme na neskôr) a cesnak nasekáme nadrobno. Orestujeme ich na olivovom oleji dozlatista. Pridáme múku a ešte chvíľu restujeme. Podlejeme horúcim vývarom a privedieme k varu. Pridáme umytý špenát a varíme pod pokrievkou približne 10 minút. Občas premiešame.
Medzitým si syr rozdrobíme v rukách na menšie kúsky. Pridáme k nemu nasekanú zelenú časť lahôdkovej cibuľky, premiešame a ochutíme čiernym korením.
Polievku zjemníme smotanou a rozmixujeme. Osolíme, okoreníme, prípadne môžeme pridať aj štipku nastrúhaného muškátového orieška.
SERVÍROVANIE
Pred servírovaním posypeme polievku syrom a nasekanou zelenou časťou lahôdkovej cibuľky.
Wellneo.sk (pôvodne Liveactive.sk)
Kedy ste si naposledy s chuťou zacvičili, tak, že ste sa do toho vôbec nemuseli nútiť? Kedy ste naposledy jedli niečo zdravé a mali zo seba dobrý pocit? A viete vôbec, že žiť aktívne neznamená len samú drinu a jedlo, z ktorého ste smutný? Spoznajte LiveActive a skočte do každého dňa lepšie naladený.
Mnoho z nás má sedavé zamestnanie, takže väčšiu časť svojho dňa trávime pasívne hemžením sa na stoličke s občasným výletom po jedlo alebo na WC. Málokto si môže dovoliť cvičenie v práci. Večer prídeme domov a riešime, čo bude na večeru, treba ísť na nákup, v dreze sa kopí riad, deti treba obstarať a v podstate sme radi, ak máme pred spaním chvíľku času pre seba.
Z pocitu istej krivdy ten čas využívame na surfovanie po internete, pozeranie TV, napchávanie sa a podobne... Všetkými spôsobmi, len nie aktívne. Takže sa cítime ešte unavenejší, hoci sme vydali len minimum energie. Aj tí z nás, ktorí celý deň stoja na nohách, sa po príchode domov snažia čím skôr dostať ku gauču. Hoci bol ich deň aktívnejší, častokrát musia vykonávať jednostranný pohyb, ktorý preťažuje niektorú časť tela, a cvičenie teda potrebujú skôr na uvoľnenie.
Áno, času je naozaj málo, ale čo je oveľa horšie... Ľuďom chýba motivácia. Motiváciou nemyslíme len predstavu, že sa blíži leto, plavky a treba zhodiť, inak bude hanba pri bazéne. Takáto motivácia vydrží väčšinou krátko (asi do prvého stretu s čokoládovým muffinom). Chcelo by to pocítiť skutočnú radosť z cvičenia - alebo aspoň trochu postrčiť a získať pocit, že cvičenie nie je také namáhavé a zničujúce. A od toho je tu LiveActive.
Od roku 2012 propaguje myšlienku, že aktívny život = šťastný život. Aj keď večerné cvičenie po celom dni môže vyzerať ako neskutočná prekážka, ktorá Vás odrovná nadobro, opak je pravdou. Po vhodne zvolenom pohybe naberiete viac energie a zvládnete sa postarať o domácnosť predtým, než odkväcnete do postele.
Prístroje a fitness pomôcky LiveActive zvládnu obsluhovať aj úplní nováčikovia. Nezáleží na tom, či ste mamička na materskej a túžite zhodiť tehotenské bruško, alebo máte po 50-ke.
Väčšina pomôcok slúži rovnako dobre športovcom, ktorí chcú dosiahnuť lepší výkon. Možno si z TV pamätáte sklápací prístroj Gymbit Wonder Core na precvičovanie telesného jadra. Pomohol veľkému množstvu žien uľahčiť pomerne náročné cvičenie zamerané na brušné svalstvo.
Cieľom LiveActive je veci pre Vás zjednodušiť, ušetriť Vám toľko času, koľko sa dá, a motivovať Vás k pohybu a zdravej výžive. Bez toho to nepôjde
Polievka so sušenými paradajkami a mascarpone
INGREDIENCIE
- 1 menší pór
- 1 stredne veľká cibuľa
- 2 lyžice masla
- 150 g sušených paradajok v oleji Baresa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 konzerva krájaných paradajok Nostia
- 2 kocky zeleninového bujónu Cusina
- 2 litre vody
- soľ Castello
- mleté čierne korenie Mikado
- 1/2 lyžičky sušeného oregana Mikado
- 1/2 lyžičky sušenej bazalky Mikado
- lístky čerstvej bazalky
- 4 lyžice mascarpone Lovilio
POTREBUJEME
- tyčový mixér
POSTUP
Pór nakrájame na tenké krúžky, cibuľu na kocky.
V hrnci roztopíme maslo, pridáme cibuľu a pór, ktoré opražíme dosklovita. Pridáme na pásiky nakrájané sušené paradajky, na plátky nakrájaný cesnak a krátko restujme. Zalejeme paradajkami z konzervy a 2 litrami zeleninového bujónu.
Všetko spolu dusíme približne 20 minút. Potom polievku rozmixujeme tyčovým mixérom na hladký krém a podľa chuti pridáme soľ, čierne korenie a sušené bylinky. Nakoniec do horúcej polievky pridáme mascarpone a necháme rozpustiť.
Pred podávaním ozdobíme lístkami čerstvej bazalky.
Rýchly hráškový krém
INGREDIENCIE
- 4 hrnčeky mrazeného zeleného hrášku Icefield
- 1 mladá cibuľka
- 3 hrnčeky vody
- 1 kocka zeleninového bujónu Cusina
- 300 g mozzarelly Lovilio
POTREBUJEME
- tyčový mixér
POSTUP
Mladú cibuľku nakrájame na kolieska a uvaríme ju spolu s mrazeným hráškom vo vode, v ktorej sme si rozpustili zeleninový bujón.
Keď je hrášok mäkký, krém dôkladne rozmixujeme tyčovým mixérom.
Nakoniec pridáme na kúsky natrhanú mozzarellu a mixujeme, až kým krém nie je úplne hladký
Krémová karfiolová polievka
INGREDIENCIE
- 1 malý karfiol
- 2 stredne veľké zemiaky
- 1 l kuracieho vývaru
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 cibuľa
- olivový olej Primadonna
- 1/2 pohára strúhaného syra grana padano
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
Karfiol rozdelíme na ružičky. Zemiaky ošúpeme a nakrájame na kocky. Karfiol a zemiaky vložíme do hrnca, zalejeme vývarom a privedieme do varu.
Cesnak ošúpeme a nakrájame na tenké plátky. Cibuľu nakrájame na kocky. Na panvici zohrejeme trochu olivového oleja a cesnak s cibuľou opražíme dosklovita. Potom cesnak s cibuľou pridáme do vriacej polievky a varíme na miernom ohni pod pokrievkou, kým zelenina zmäkne. Polievku rozmixujeme tyčovým mixérom. Do horúcej polievky pridáme strúhaný syr a miešame, kým sa nerozpustí. Na záver ochutíme soľou a čiernym mletým korením.
Podávame ozdobené trochou čerstvo namletého čierneho korenia a strúhaným syrom grana padano.
Cesnaková polievka
INGREDIENCIE
- 1,5 hlávky cesnaku
- 6 zemiakov
- 3 lyžice masla
- 1 bobkový list Mikado
- soľ Castello
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 1 l vriacej vody
- 150 g tvrdeného syra Bluedino
- 1 biela bagetka
- olivový olej Primadonna
POTREBUJEME
- tyčový mixér
POSTUP
V hrnci rozpustíme maslo, pridáme na kocky nakrájané zemiaky a smažíme asi 5 minút. Potom pridáme celé strúčiky cesnaku, bobkový list, soľ, mleté čierne korenie. Celé to zalejeme 1 litrom vriacej vody.
Polievku varíme približne 15 minút, kým zemiaky nezmäknú. Potom vyberieme bobkový list a polievku rozmixujeme.
Polievku podávajme horúcu, posypanú strúhaným syrom, s kúskami opečenej bagety, ktorú si z oboch strán opečieme na panvici na troche olivového oleja a potrieme cesnakom.
Boršč s kyslou smotanou
INGREDIENCIE
- 100 g kyslej smotany Pilos
- 150 g hovädzieho mäsa (napr. hovädzie zadné)
- morská soľ v mlynčeku Kania
- 50 g mrkvy
- 50 g petržlenu
- 50 g zeleru
- 3 bobkové listy Mikado
- 5 guľôčok celého čierneho korenia Mikado
- 5 guľôčok nového korenia Mikado
- 1 cibuľa
- 2 lyžice rastlinného oleja Promienna
- 50 g bravčovej slaniny vcelku Dulano
- 2 strúčiky cesnaku
- asi 1 l hovädzieho vývaru
- 50 g kyslej kapusty Chira
- 150 g sterilizovanej červenej repy Freshton
- asi 100 ml nálevu z červenej repy
- 2 lyžice sterilizovaného chrenu Mikado
- 2 lahôdkové cibuľky
POTREBUJEME
- plátno
- niť
BORŠČ
Hovädzie mäso umyjeme, nakrájame na kocky a dáme variť do zľahka osolenej vody asi na 1 hodinu domäkka. Koreňovú zeleninu (mrkvu, petržlen a zeler) očistíme, umyjeme a tiež nakrájame na kocky. Do plátna zabalíme divoké korenie (bobkový list, guľôčky celého čierneho a nového korenia), zľahka stlačíme a zaviažeme niťou.
Ošúpanú cibuľu nakrájame nahrubo a speníme v hrnci na rozpálenom oleji. Potom pridáme kocky slaniny a na plátky nakrájaný cesnak. Krátko restujeme a pridáme nakrájanú koreňovú zeleninu. Opäť krátko restujeme a následne podlejeme vývarom. Do polievky vložíme plátno s korením a necháme prevariť. Osolíme podľa chuti. Keď zelenina zmäkne, pridáme nahrubo nasekanú kyslú kapustu, varené hovädzie mäso a na menšie kúsky nakrájanú sterilizovanú červenú repu aj s nálevom. Necháme prevariť.
Ochutená kyslá smotana Kyslú smotanu zmiešame v miske s chrenom a s najemno nasekanou lahôdkovou cibuľkou. Osolíme podľa chuti.
SERVÍROVANIE
Boršč podávame v hlbokom tanieri s lyžicou ochutenej kyslej smotany.
Francúzska cibuľová polievka zapečená so syrom Brie
INGREDIENCIE
- 200 g syra Brie Duc De Coeur
- 1 francúzska bageta
- 500 g cibule
- 1 lyžica masla
- olivový olej Primadonna
- 100 ml vínneho destilátu Majestät
- 3 bobkové listy Mikado
- zväzok čerstvého tymianu
- 1 l silného hydinového vývaru
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- čerstvá petržlenová vňať
POSTUP
Bagetu nakrájame na 12 plátkov a v rúre upečieme dochrumkava. Cibuľu nakrájame na pásiky. V hrnci rozpálime maslo s olivovým olejom a cibuľu po častiach orestujeme dozlatista. Podlejeme vínnym destilátom (môžeme aj flambovať) a alkohol necháme odpariť. Pridáme bobkový list, zväzok tymianu a podlejeme vývarom. Osolíme, okoreníme a na miernom plameni varíme asi 15-20 minút. Potom z polievky vyberieme tymian a bobkový list. Hotovú polievku nalejeme do zapekacích misiek. Do každej misky položíme 3 plátky opečenej bagety a celú plochu pokryjeme syrom Brie nakrájaným na plátky. Zapekáme dozlatista v rúre pod grilom pri teplote 280 °C asi 5 minút.
SERVÍROVANIE
Zapečenú cibuľovú polievku ozdobíme pred podávaním nadrobno nasekanou petržlenovou vňaťou.
Incacollagen.sk
5 tipov ako byť krásna už od rána
Poznáme recept na zdravú a krásnu pleť aj v zime
Kuracia polievka so zázvorom a knedličkami
INGREDIENCIE
- 700 g kuracích stehenných rezňov
- 3 bobkové listy Mikado
- 5 guľôčok celého čierneho korenia Kania
- 5 guľôčok nového korenia Mikado
- 2 mrkvy
- 100 g petržlenu
- 100 g zeleru
- 1 hrsť čerstvej petržlenovej vňate
- morská soľ v mlynčeku Kania
- 100 g kuracích pŕs
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 50 ml smotany na šľahanie Pilos (33%)
- 60 g zázvoru
- 2 lahôdkové cibuľky
- rastlinný olej Promienna
- 8 šampiňónov
- 1 štipľavá paprička
- 2 zemiaky
- 1 pór
- 50 g sterilizovanej kukurice Freshona
POTREBUJEME
- kuchynský špagát
- sekací mixér
- sitko
KURACÍ VÝVAR
Vo väčšom hrnci necháme zovrieť vodu, do ktorej pridáme bobkové listy, guľôčky čierneho a nového korenia. Ďalej pridáme očistenú zeleninu nakrájanú na približne rovnako veľké kúsky - 1 mrkvu, petržlen a zeler. Pridáme čerstvú petržlenovú vňať, ktorú previažeme kuchynským špagátom. Osolíme, povaríme 2 - 3 minúty a pridáme stehenné rezne. Varíme pod pokrievkou na miernom ohni približne 1,5 hodiny domäkka. Mäso vyberieme a vývar precedíme.
KURACIE KNEDLIČKY
Umyté a osušené kuracie prsia nakrájame na malé kúsky. Preložíme ich do sekacieho mixéra, osolíme, okoreníme a rozmixujeme dohladka. Pridáme 25 ml smotany a znova zmixujeme. Na záver pridáme 10 g nadrobno nasekaného zázvoru, zvyšnú smotanu a 1 nadrobno nasekanú lahôdkovú cibuľku (iba zelenú časť). Ešte raz zmixujeme. Kuraciu zmes odložíme do chladničky na 30 minút.
V menšom hrnci necháme zovrieť trochu kuracieho vývaru. Z vychladnutej mäsovej zmesi formujeme pomocou lyžice malé šišky, ktoré varíme v kuracom vývare 5 -7 minút.
KURACIA POLIEVKA SO ZÁZVOROM
Vo väčšom hrnci rozohrejeme rastlinný olej, na ktorom orestujeme 50 g očisteného zázvoru nasekaného na tenké rezance. Po chvíli pridáme šampiňóny nakrájané na menšie kúsky, štipľavú papričku nakrájanú na kolieska a druhú mrkvu na tenké plátky. Zeleninu so šampiňónmi restujeme dozlatista. Podlejeme 800 ml kuracieho vývaru a pridáme očistené, umyté zemiaky nakrájané na menšie kocky. Varíme, kým zemiaky nezmäknú. Pár minút pred koncom pridáme na väčšie kúsky nakrájanú bielu časť póru.
SERVÍROVANIE
Na dno misky alebo hlbokého taniera naservírujeme na menšie kúsky nakrájané kuracie stehná a sterilizovanú kukuricu. Pridáme kuraciu polievku a 2 - 3 kuracie knedličky. Ozdobíme nasekanou zelenou časťou lahôdkovej cibuľky.
Ázijská kačacia polievka s rezancami a zázvorom
INGREDIENCIE
- 1 kačica bez drobkov
- 1 cibuľa
- 2 mrkvy
- 2 štipľavé papričky
- 50 g zázvoru
- 30 g trstinového cukru Belbake
- 80 ml sójovej omáčky Mikado
- mletá škorica Mikado
- 8 strúčikov cesnaku
- rastlinný olej Promienna
- sterilizovaný zázvor v náleve Vitasia
- 3 lahôdkové cibuľky
- kôra z 1 pomaranča
- 200 g uvarených vaječných rezancov Vitasia
- sezamový olej
- biely a čierny sezam Vitasia
POSTUP
POTREBUJEME
- sitko
- strúhadlo
VÝVAR
Kačicu rozštvrtíme, vložíme do hrnca s vodou, pridáme cibuľu a 1 mrkvu nakrájanú na väčšie kusy, celú štipľavú papričku a nakrájaný zázvor. Prisypeme trstinový cukor, štipku škorice a prilejeme sójovú omáčku. Varíme domäkka na miernom plameni približne 2 - 3 hodiny a počas celej doby varenia zbierame tuk. Potom scedíme a vývar necháme ešte chvíľu variť, aby sa zredukoval. Kačacie mäso oberieme od kostí.
CESNAKOVÉ CHIPSY
Cesnak nakrájame na rovnako hrubé plátky a pomaly opečieme v rozpálenom rastlinnom oleji dozlatista. Dávame pozor, aby sa cesnak nespálil.
POLIEVKA S REZANCAMI
Do misiek pridáme kúsky kačacieho mäsa, uvarené a scedené rezance, 1 sparenú a na pásiky nakrájanú mrkvu, nasekaný sterilizovaný zázvor, nastrúhanú pomarančovú kôru a na kolieska nakrájanú lahôdkovú cibuľku. Zalejeme vývarom, pokvapkáme sezamovým olejom. Posypeme sezamom a cesnakovými chipsami.
Herbatica.sk
Krémová cesnačka
INGREDIENCIE
- 500 g zemiakov
- 1 hlavička cesnaku
- olivový olej Primadonna
- 3 lyžice masla Pilos
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 1,5 l zeleninového vývaru
- 250 ml smotany na šľahanie Pilos (33%)
- 1 francúzska bageta
- čerstvá pažítka na ozdobu
POSTUP
POTREBUJEME
- tyčový mixér
Zemiaky a cesnak očistíme. Zemiaky nakrájame na väčšie kúsky a strúčiky cesnaku nadrobno.
Do väčšieho hrnca pridáme trochu olivového oleja a 1 lyžicu masla. Keď sa maslo rozpustí, pridáme nasekaný cesnak. Restujeme, kým cesnak získa zlatistú farbu. Potom pridáme nakrájané zemiaky, vývar, soľ a korenie. Varíme pod pokrievkou na miernom ohni, kým zemiaky nezmäknú.
Uvarenú polievku rozmixujeme pomocou tyčového mixéra dohladka. Vrátime späť na oheň, prilejeme smotanu, pridáme 1 lyžicu masla a necháme prejsť varom.
Medzitým nakrájame bagetu na tenké plátky a opečieme ju na panvici s rozohriatym zvyšným maslom po oboch stranách do zlatohneda. Vychladnuté bagetky potrieme zľahka cesnakom.
SERVÍROVANIE
Polievku servírujeme ozdobenú nasekanou čerstvou pažítkou a s opečenou bagetou.
DobrýTextil.sk
Ponúkame široký sortiment oblečenia pre najrôznejšie príležitosti. Nájdete nás reklamný textil, voľnočasové a športové oblečenie i pracovné oblečenie a obuv.
Zemiaková polievka
INGREDIENCIE
KRÉMOVÁ POLIEVKA
- 1 cibuľa
- 2 lyžice masla Pilos
- 500 g zemiakov
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 1 l zeleninového vývaru
- 200 ml smotany na šľahanie Pilos (33%)
CHRUMKAVÁ POSÝPKA
- 2 malé svetlé bagety z predchádzajúceho dňa
- 2 lyžice olivového oleja Primadonna
- 1 hrsť čerstvej petržlenovej vňate
- 1 strúčik cesnaku
POSTUP
POTREBUJEME
- sekací mixér
- tyčový mixér
- panvicu
KRÉMOVÁ POLIEVKA
Nadrobno nakrájanú cibuľu restujeme v hrnci s rozpáleným maslom. Po chvíli pridáme očistené
a na menšie kúsky nakrájané zemiaky. Ochutíme soľou, korením a podlejeme trochou vývaru. Zemiaky podusíme asi 5 minút a potom prilejeme zvyšný vývar. Varíme, kým zemiaky nezmäknú. Uvarenú polievku rozmixujeme pomocou tyčového mixéra dohladka. Prilejeme smotanu a necháme prejsť varom.
CHRUMKAVÁ POSÝPKA
Z pečiva odstránime kôrku. Striedku nakrájame na malé kúsky. Opečieme ju na rozohriatej panvici
s olivovým olejom dozlatista. Vychladnutú striedku preložíme do sekacieho mixéra, pridáme nahrubo natrhanú petržlenovú vňať a cesnak. Spolu rozmixujeme na jemnú posýpku.
SERVÍROVANIE
Polievku podávame v miskách alebo hlbokých tanieroch ozdobenú posýpkou.
Zdroj:internet.Každému dakujem za fajné recepty.Prajem dobru chuť...