Hlavné jedlá

Recepty su všade na 4 porcie

Čo jesť a nepribrať

Veľa ľudí sa pýta, čo jesť a zároveň nepribrať? Zabudnite teraz na nejaké krátkodobé redukčné diéty, ktorých cieľom je, aby ste schudli rýchlo za pár dní. Seriózne chudnutie alebo aspoň udržanie optimalizovanej hmotnosti je možné len a len cez zdravé jedlo.Na chudnutie je teda treba sa pripraviť tak, aby ste dokázali zmeniť svoj jedálniček, životosprávu a životný štýl, pretože pýtať sa len to, aké jedlo je dobré na chudnutie, je málo. Je to o komplexnom prístupe. 

Obsah článku

Jedlo pre chudnutie

Čo jesť pred tréningom a po tréningu

Čo jesť na raňajky

Čo jesť na obed

Čo jesť na večeru

Čo jesť v tehotenstve a nepribrať

Jedlo pre chudnutie

Veľa žien sa pýta, čo jesť aby som schudla, kým veľa mužov sa pýta, čo jesť, aby som nepribral. V oboch prípadoch je treba si uvedomiť, že to nie je len o množstve jedla, ale aj o kvalite a typu jedla. Zároveň ruka v ruke ide s príjmom energie a kalórii aj ich výdaj. Riaďte sa týmito pravidlami:

Prvá polovica dňa, respektíve jeho začiatok musia byť nízkotučné, čiže žiadne mastné mäso a tučné potraviny

Poobede a večer sa treba zamerať viac na bielkoviny a naopak obmedziť sacharidy

Práve preto platí poučka, že na obed najlepšie zasýtia organizmus sacharidy, ktoré mu dodajú dostatok energie a na večeru sú ideálne bielkoviny, ktoré rozprúdia aj metabolizmus

Ak hľadáte najlepšie potraviny a suroviny na chudnutie, máme pre Vás týchto 8 tipov:

Potravina: Účinok:

Škorica Reguluje hladinu cukru v krvi

Orechy Bohaté na zdravé tuky

Ananás Pomáha látkovej premene

Kiwi Perfektný zdroj vitamínu C

Ryby Ľahko stráviteľné bielkoviny

Zemiaky Výborný zdroj škrobu

Kyslá kapusta Podporuje črevnú mikroflóru

Šošovica Podporuje výdrž nevyhnutnú pre pravidelné cvičenie

Čo jesť pred tréningom a po tréningu

Pred cvičením sú dve možnosti, ako sa najesť a zároveň podporiť samotný proces fyzickej aktivity. Prvou možnosťou je zhruba pol hodinu pred tréningom prijať menšie množstvo rýchlo stráviteľných sacharidov, napríklad ovocné šťavy, športové nápoje, energetické tyčinky alebo ovocie s vysokým glykemickým indexom. Druhou možnosťou je dať si nutrične vyvážené jedlo jednu až dve hodiny pred cvičením a túto možnosť využíva väčšina ľudí.

Iná je situácia, ak prídete z fitka do kuchyne. Čo jesť po cvičení a nepribrať z toho? To závisí najmä od toho, o aký tréning a cvičenie išlo. Nezabúdajte, že každý organizmus a metabolizmus sú jedinečné a tomu sa treba prispôsobiť. Zároveň ale platí niekoľko jednoduchých zásad:

Po vytrvalostnom tréningu je dôležité dodať telu v prvom rade sacharidy s menším množstvom bielkovín, môže teda ísť napríklad o proteínový nápoj s obsahom sacharidov a po hodine až dvoch hodinách je možné prijať už normálne jedlo v komplexnom zložení sacharidov, bielkovín a tukov, samozrejme vo vyváženom pomere

Po silovom tréningu sa treba zamerať najmä na bielkoviny, ktoré pomáhajú regenerovať svaly a najlepšie je, ak sa skombinujú so zeleninou. Napríklad po cvičení môžete skúsiť prípravky s obsahom aminokyselín BCAA a následne zhruba po hodine už môže prísť jedlo so zameraním na bielkoviny, samozrejme aj s určitou dávkou sacharidov, ak potrebujete budovať objem

Čo jesť na raňajky

Raňajky sú základom dňa a bez raňajok by ste naozaj nemali vychádzať z domu. Platí zásada, že by sa malo jesť najneskôr do hodiny pri prebudení, pričom ak si nalačno dáte čistú vodu alebo vodu s citrónom, nič nepokazíte, naopak naštartujete metabolizmus a pripravíte tráviacu sústavu na príjem prvého jedla. Nebude to teda taký šok. A čo konkrétne sa odporúča jesť na raňajky a čo naopak nie? Je to síce individuálne, ale tu je zopár dobrých rád:

Prvé jedlo dňa by určite nemalo byť také, čo sa obvykle jedáva ako hlavné jedlo počas dňa, takže zabudnite na vyprážaný rezeň a podobne

Raňajky by však mali byť sýte, takže napríklad ak budú obsahovať vajcia, celozrnné pečivo, zeleninu, ovocie alebo chudé mäso, nič nepokazíte

Veľmi častým príkladom, čo je na raňajky pri chudnutí, sú ovsené vločky zaliate vodou alebo mliekom a s pridaním ovocia alebo orieškov a tento spôsob naozaj funguje

MyProtein.cz 

Jsme top značka nabízející sportovní výživu. V našej ponuke je rad kvalitných produktov vrátane proteínových práškov, vitamínov a minerálov, potravín s vysokým obsahom proteínov, alternatívu k bežnej svačine a výkonnostnému oblečeniu. 

Čo jesť na obed

Čo sa týka obedu, tak tu ide o hlavné jedlo dňa. Zároveň by malo ísť o jedlo podporujúce chudnutie, alebo aspoň minimálne také, ktoré nebude mastné, príliš kalorické a bude obsahovať vyvážený pomer bielkovín, sacharidov a tukov. Iné je samozrejme to, ak si potrebujete vybrať obed pri diéte a iné, ak ide len o udržanie hmotnosti. Dôležité je nájsť jedlo, ktoré bude energeticky vyrovnané a zároveň aj objemovo výdatne.

Tretinu jedla by mali určite tvoriť bielkoviny a tretinu sacharidy

Bielkoviny sa nachádzajú vo väčšom množstve napríklad v chudšom a menej mastnom mäse, sacharidy sú v prirodzenej forme napríklad v zemiakoch

Určite sa nevyhýbajte zelenine počas obeda, ak si aj zdvojnásobíte jej porciu, prípadné chudnutie alebo kontrolu hmotnosti to nijako neovplyvní

Pozor však na príliš mastné jedlá, príliš ostré jedlá (trocha štipľavého neškodí), nejedzte vyprážané jedlá a jedlá pripravované na oleji

Čo jesť na večeru

Ak sa pýtate, čo jesť večer a nepribrať, odpoveďou sú dve slovíčka - ľahké jedlá. Zásadné je dopriať si len ľahkú večeru, nepreháňať to so sacharidmi a nejesť tri hodiny pred spánkom. Ak idete spať neskôr, môžete jesť aj po 18:00, čo je jeden z mýtov, ktorým veľa ľudí verí. Ak v daný večer necvičíte, môžete skúsiť na večeru:

Mäso so syrom a šalátom

Pečenú zeleninu, napríklad cviklu, mrkvu či kaleráb doplnenú o dresing z jogurtu

Kombináciou mozzarely a paradajky nič nemôžete pokaziť

Skúste tuniaka a vajíčko, prípadne iné ľahké mäso z rýb

Ak máte chuť na niečo sladké, tak biely cottage syr s orechmi nie je problém

Čo ale jesť večer po cvičení? Strava zohráva pri chudnutí veľmi dôležitú úlohu a tak aj na večeru je najlepšie jedlo na chudnutie alebo aspoň podporujúce chudnutie. Podiel bielkovín, cukrov a tukov závisí od toho, ako ste cvičili a aký tréning ste absolvovali, avšak v každom prípadne by mala byť večera nielen ľahká, ale aj výživná.

Ak hľadáte jedlá na chudnutie po cvičení, tak dôležité je prijať na večeru kvalitné bielkoviny, napríklad z vaječného bielka, ryby alebo kuracieho mäsa a kombinovať to so zeleninou

Vyhýbajte sa na večeru sacharidom, napríklad ryži, pečivu, cestovinám alebo zemiakom

V prípade, že ste ale mali silový tréning, je potrebné doplniť aj nejaké sacharidy, avšak v tomto prípade už nejde o typické jedlo na chudnutie (a to ani na chudnutie brucha)

Čo jesť v tehotenstve a nepribrať

Počas tehotenstva je úplne normálne, že je potrebné dostať do tela viac živín a to najmä preto, aby mohol plod z čoho rásť. Nadmerné priberanie je však aj počas tehotenstva nežiadúce a negatívna a to tak pre organizmus ženy ako aj pre nový život v nej. Výhodou ale je, že v tomto prípade platia podobné zásady pre zdravé jedlo ako aj pre jedlo podporujúce optimálnu váhu a jej udržanie. Tu sú:

Potrebujete síce jesť o niečo viac kalórií ako bežne (počas tehotenstva obvykle o cca 300 kalórií viac), ale stále platí, že sa vyhýbajte sladeným vodám, vysoko kalorickým jedlám, vyprážaným jedlám, príliš veľa tukom a jedlám s príliš vysokým obsahom syntetických sacharidov

Určite však zabudnite na redukčné a iné diéty, stravujte sa však podľa zásad správnej životosprávy, takže si doprajte jedlo, ale len zdravé a kvalitné

Veľa ovocia a zeleniny a dostatok tekutín počas dňa sú základom pre správnu funkciu metabolizmu, nezabúdajte ani na vlákninu

Prírastok hmotnosti by sa mal priemerne pohybovať od 9 do 12 kg, takže hmotnosť treba sledovať a od začiatku a podľa toho sa aj riadiť

Jedzte 5 až 7 krát za deň menšie porcie, jedzte dostatok bielkovín a tiež aj sacharidov, ale v ich prirodzenej forme, čiže v ovocii, zelenine, zemiakoch a podobne

Nepite sladké nápoje a ani si neslaďte čaj , ideálne je piť dostatok čistej vody, prípadne vody s citrónom

MyProtein.sk 

Sme vedúcou značkou v oblasti športovej výživy, ktorá poskytuje celý rad výrobkov vrátane bielkovín, vitamínov a minerálov, potravín s vysokým obsahom bielkovín, zdravých sladkostí a športového oblečenia. 

Pečené mäso so zemiakmi a bylinkovou omáčkou

INGREDIENCIE

MARINÁDA

  • 2 lyžice francúzskej hrubozrnnej horčice Duc de Coeur
  • 1 citrón
  • 2 lyžice rastlinného oleja Promienna
  • morská soľ v mlynčeku Kania
  • čierne korenie v mlynčeku Kania

BRAVČOVÉ PLECE

  • 300 g cibule
  • 1 kg bravčového pleca vcelku bez kosti
  • bravčový vývar na podlievanie
  • 400 g menších zemiakov

BYLINKOVÁ OMÁČKA

  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 korenené uhorky Cornichons Freshona
  • 1 citrón
  • 1 lyžička francúzskej dijonskej horčice Duc de Coeur
  • olivový olej Primadonna
  • 2 hrste čerstvej petržlenovej vňate
  • 10 lístkov čerstvej bazalky
  • 10 lístkov čerstvej mäty

POSTUP

POTREBUJEME

  • mixér
  • zapekaciu misu s pokrievkou
  • strúhadlo

BRAVČOVÉ PLECE

Z hrubozrnnej horčice, nastrúhanej citrónovej kôry, šťavy, oleja, soli a korenia pripravíme marinádu. Bravčové plece osolíme a dôkladne namočíme do marinády.

Do zapekacej misy vložíme cibuľu nakrájanú na prúžky a mäso i s marinádou. Podlejeme vývarom, zakryjeme pokrievkou a pečieme v rúre vyhriatej na 150 °C asi 2 hodiny. Počas pečenia mäso polievame výpekom.

Po 2 hodinách pridáme umyté neošúpané zemiaky nakrájané na polovice a pečieme ešte asi 1 hodinu, kým budú mäso a zemiaky mäkké. Posledných 30 minút pečieme dozlatista bez pokrievky.

BYLINKOVÁ OMÁČKA

Cesnak a uhorky nakrájané na plátky, nastrúhanú citrónovú kôru a šťavu, dijonskú horčicu, korenie, soľ, nasekané bylinky a olivový olej spolu rozmixujeme. Omáčka nemusí byť úplne jemná.

SERVÍROVANIE

Pečené mäso servírujeme s pečenými zemiakmi a cibuľou. Bylinkovú omáčku podávame v miske zvlášť. Namiesto zemiakov a cibule sa ako príloha hodí aj pečivo.

Pikantné kuracie prsia s marinovaným baklažánom

INGREDIENCIE

  • 4 kuracie prsné rezne
  • kúsok čerstvého zázvoru
  • 2 štipľavé papričky
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 1 citrón
  • extra panenský olivový olej Italiamo
  • morská soľ v mlynčeku Kania
  • čierne korenie v mlynčeku Kania
  • 4 lyžičky masla
  • 100 g rukoly
  • 2 hrste čerstvých byliniek (mäta, petržlenová vňať, pažítka)
  • 2 lyžice bieleho vínneho octu Acentino
  • 2 baklažány


POTREBUJEME

  • strúhadlo
  • potravinovú fóliu
  • tĺčik na mäso
  • papierové utierky
  • grilovaciu panvicu

POSTUP

PIKANTNÉ KURACIE PRSIA PLNENÉ RUKOLOU

Zázvor očistíme a zo štipľavých papričiek odstránime semienka. Zázvor, štipľavé papričky a 3 strúčiky cesnaku nakrájame nadrobno a preložíme do misky. Pridáme nastrúhanú citrónovú kôru, olivový olej, osolíme a okoreníme. Marinádu dôkladne premiešame.

Kuracie prsia očistíme, umyjeme a osušíme. Rozkrojíme ich na tenké plátky a medzi 2 fóliami natenko naklepeme. Potom ich potrieme pripravenou marinádou a chvíľu necháme marinovať v chladničke. Namarinované kuracie prsia krátko opečieme na rozpálenej panvici (asi 1 minútu z každej strany). Ešte teplé mäso potrieme lyžičkou masla.

V miske zmiešame umytú a osušenú rukolu s trochou olivového oleja, citrónovou šťavou, soľou a mletým čiernym korením. Zľahka premiešame. Pripraveným šalátom naplníme plátok mäsa a zrolujeme ho.

MARINOVANÝ BAKLAŽÁN

Bylinky nakrájame nadrobno a v miske zmiešame s olivovým olejom, bielym vínnym octom a 1 nastrúhaným strúčikom cesnaku. Osolíme, okoreníme a dôkladne premiešame.

Umytý baklažán nakrájame na tenké plátky alebo kolieska. Rozložíme ich na tanier a dôkladne nasolíme (soľ vytiahne z baklažánu horkosť). Potom ich umyjeme, aby neboli príliš slané a dôkladne osušíme. Opečieme ich na troche olivového oleja na rozpálenej grilovacej panvici. Opečený baklažán preložíme na tanier, potrieme ho pripravenou bylinkovou marinádou a necháme chvíľu marinovať.

SERVÍROVANIE

Na tanier naložíme prekrojený kus mäsa plneného rukolou. Podávame s marinovaným baklažánom.

Kuracie prsia s brokolicou a hlivou

INGREDIENCIE

  • 800 g kuracích pŕs
  • morská soľ v mlynčeku Kania
  • čierne korenie v mlynčeku Kania
  • rastlinný olej Promienna
  • 5 strúčikov cesnaku
  • čerstvý tymian
  • 2 lyžice masla
  • olivový olej Primadonna
  • 1 štipľavá paprička
  • 100 g hlivy ustricovej
  • 100 ml suchého bieleho vína
  • 200 g brokolice
  • 100 ml kuracieho vývaru

POTREBUJEME

  • zapekaciu misu

KURACIE PRSIA

Umyté a osušené kuracie prsia z oboch strán osolíme a okoreníme. Orestujeme na rozpálenej panvici na rastlinnom oleji najskôr z jednej strany. Potom ich otočíme, pridáme 4 rozpučené strúčiky cesnaku, zopár vetvičiek čerstvého tymianu a 1 lyžicu masla. Kuracie mäso preložíme do zapekacej misy, prelejeme výpekom a pečieme v predhriatej rúre pri 160 °C približne 8 - 10 minút.

BROKOLICA S HLIVOU

Na panvici na troche olivového oleja orestujeme 1 strúčik cesnaku nakrájaný na plátky, štipľavú papričku nakrájanú na kolieska a na pásiky natrhanú hlivu. Podlejeme vínom, ochutíme soľou, čiernym korením a pridáme na menšie ružičky nakrájanú brokolicu. Podlejeme vývarom a dusíme pod pokrievkou približne 2 minúty. Na záver zjemníme 1 lyžicou masla.

SERVÍROVANIE

Na plytký tanier naservírujeme dusenú brokolicu s hlivou. Na ne položíme kuracie prsia nakrájané na väčšie kúsky. Ako príloha sa hodia opekané zemiakové šúľance.

Marinované kuracie prsia s gratinovanými zemiakmi

INGREDIENCIE

  • 4 kuracie prsia
  • 200 g bieleho jogurtu Pilos
  • nastrúhaná kôra z 1 citróna
  • čerstvá mäta
  • morská soľ v mlynčeku Kania
  • čierne korenie v mlynčeku Kania
  • olivový olej Primadonna
  • 1 kg zemiakov
  • 450 g mrazeného špenátu Icefield
  • 350 ml smotany na šľahanie Pilos (33%)
  • 3 - 4 strúčiky cesnaku
  • 50 g syra Grana Padano Lovilio
  • čerstvý tymian

POTREBUJEME

  • zapekaciu misu
  • 2 väčšie misky
  • strúhadlo, alobal

KURACIE PRSIA V JOGURTOVEJ MARINÁDE

V miske zmiešame biely jogurt s nastrúhanou citrónovou kôrou a nahrubo nasekanou čerstvou mätou. Ochutíme soľou, čiernym korením a marinádu dobre premiešame.

Umyté a osušené kuracie prsia rozrežeme na ploché rezne a každý kúsok rozdelíme na 2 časti. Osolené a okorenené kuracie prsia preložíme do misky a zalejeme jogurtovou marinádou. Marinujeme v chladničke minimálne 3 hodiny, najlepšie však celú noc.

Marinované kuracie prsia opekáme z každej strany asi 2 minúty dozlatista na rozpálenej panvici na troche olivového oleja. Ak olej veľmi prská, môžeme panvicu zakryť alobalom.

GRATINOVANÉ ZEMIAKY SO ŠPENÁTOM

Umyté a očistené zemiaky nakrájame na tenké plátky. Rozmrazený špenát zmiešame so smotanou na šľahanie, pridáme nastrúhaný cesnak a ochutíme soľou a čiernym korením. Špenátovú zmes dôkladne premiešame. Na dno zapekacej misy rozložíme nakrájané zemiaky, osolíme a okoreníme. Prelejeme ich pripravenou špenátovo-smotanovou zmesou a premiešame. Zemiaky uhladíme a jemne pritlačíme, aby boli v zapekacej mise rovnomerne rozložené. Na záver ich posypeme nastrúhaným syrom Grana Padano a lístkami čerstvého tymianu. Zemiaky pečieme v rozohriatej rúre pri 200 °C asi 45 minút. Pred podávaním ich necháme trochu vychladnúť.

SERVÍROVANIE

Na tanier naservírujeme porciu gratinovaných zemiakov, opečené kúsky kuracích pŕs a ozdobíme lístkami čerstvej mäty.

Edenred.sk 

Sme lídrom v predajných systémoch a riešeniach v oblasti stravovania, benefitov a motivácie zamestnancov. 

Kuskus s mangom, granátovým jablkom a kokosom

INGREDIENCIE

  • 150 g kuskusu Campo Largo
  • olivový olej Primadonna
  • morská soľ
  • v mlynčeku Kania
  • čierne korenie v mlynčeku Kania
  • 300 g kuracích pŕs
  • čerstvý tymian
  • 1 citrón
  • 1 kokosový orech
  • 1/2 manga
  • 1 granátové jablko
  • čerstvé bylinky (mäta, bazalka, petržlenová vňa

POSTUP

POTREBUJEME

  • kastról
  • panvicu
  • alobal

Kuskus krátko opražíme v kastróle na rozohriatom olivovom oleji. Osolíme, okoreníme a zalejeme vriacou vodou. Stiahneme z ohňa a necháme 10 minút postáť, potom premiešame.

Kuracie prsia očistíme a ochutíme soľou a korením. Mäso opečieme na rozohriatom olivovom oleji zo všetkých strán do zlatohneda. Pred dokončením ku kuracím prsiam pridáme čerstvý tymian a pokvapkáme ich citrónovou šťavou. Stiahneme z ohňa, zakryjeme alobalom a necháme chvíľu odpočívať.

Kokosový orech rozbijeme a vyberieme z neho dužinu. Mango zrežeme pozdĺž kôstky, ošúpeme a nakrájame na plátky. Granátové jablko narežeme a vylúpneme z neho zrniečka.

Ovocie zľahka primiešame ku kuskusu, pridáme aj nasekané bylinky, troch kokosovej vody, olivového oleja a citrónovej šťavy. Podľa potreby dochutíme soľou a korením.

SERVÍROVANIE

Kuskus s mangom, granátovým jablkom a kokosom podávame s kuracím mäsom nakrájaným na plátky.

Hovädzí steak s hubovou omáčkou

INGREDIENCIE

  • 4 steaky z hovädzej sviečkovice Deluxe
  • 150 g syra Roquefort
  • 100 g sušenej šunky Dulano
  • morská soľ v mlynčeku Kania
  • čierne korenie v mlynčeku Kania
  • olivový olej Primadonna
  • 150 g húb shimeji
  • čerstvé bylinky (napr. tymian)
  • 2 lyžice masla Pilos
  • 150 ml suchého bieleho vína
  • 600 g zemiakov
  • 80 g sušených paradajok v oleji Baresa
  • čerstvá petržlenová vňať
  • 50 g grana padano Lovilio vcelku

POSTUP

POTREBUJEME

  • špáradlá
  • grilovaciu panvicu
  • strúhadlo
  • pučidlo na zemiaky

Steaky narežeme ostrým špicatým nožom tak, aby vznikli kapsy, ktoré naplníme syrom. Po obvode ich obalíme sušenou šunkou. Prichytíme špáradlami, osolíme a okoreníme. Steaky opečieme na rozpálenej panvici z oboch strán do zlatohneda.

Tip: Mäso otáčame kliešťami, zbytočne do neho nepicháme, aby nestratilo šťavu.

Po chvíli k steakom pridáme očistené a umyté huby. Ochutíme bylinkami, soľou a korením. Orestujeme, potom pridáme maslo, ktoré necháme rozpustiť a podlejeme vínom. Krátko povaríme, aby sa z vína odparil alkohol. Takto pripravené steaky dopečieme ešte 5 minút v rúre vyhriatej na 200 °C.

ZEMIAKOVÁ KAŠA

Očistené a umyté zemiaky nakrájame na menšie kúsky a uvaríme v osolenej vode domäkka. Zlejeme vodu, no trochu necháme v hrnci. K zemiakom s trochou vody pridáme scedené a nasekané sušené paradajky, nasekanú čerstvú petržlenovú vňať a nastrúhaný parmezán. Popučíme a v prípade potreby dochutíme.

SERVÍROVANIE

Pred podávaním zo steakov odstránime špáradlá. Servírujeme ich so zemiakovou kašou preliate omáčkou s hubami. Na záver dozdobíme čerstvými bylinkami.

ZlavaDna.sk 

ZľavaDňa - Cestovanie, zážitky a služby za najlepšie ceny

Zľavy na wellness, zdravie a krásu

Plnená cuketa s kuracím mäsom a ryžou

INGREDIENCIE

  • 150 g dlhozrnnej ryže Tiradell
  • 400 g kuracích pŕs
  • 4 menšie cukety
  • 1 cibuľa
  • 3 lyžice olivového oleja Primadonna
  • 100 g smotanovej nátierky Pilos
  • ½ uhorky
  • 1 lyžička karí korenia Mikado
  • morská soľ v mlynčeku Kania
  • čierne korenie v mlynčeku Kania
  • maslo Pilos (na vymastenie zapekacej misy)

POSTUP

POTREBUJEME

  • špáradlá
  • zapekaciu misu

Ryžu uvaríme podľa návodu na obale. Kuracie prsia umyjeme a osušíme. Očistíme ich od šliach a krvavých stôp. Nakrájame ich na malé kocky.

Umyté cukety rozrežeme pozdĺžne na polovicu. Lyžicou z nich vyberieme dužinu, ktorú nakrájame na menšie kúsky. Cibuľu nasekáme nadrobno a restujeme ju spolu s nakrájaným mäsom a dužinou z cukety v hrnci s rozohriatym olivovým olejom (približne 5 - 7 minút). Ochutíme soľou, čiernym a karí korením.

Uvarenú ryžu scedíme a necháme odkvapkať. Primiešame ju k opečenej zmesi spolu so smotanovým syrom.

Vydlabané cukety preložíme do maslom vymastenej zapekacej misy. Každú osolíme, okoreníme a naplníme ryžovo-mäsovou zmesou. Pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C približne 20 - 25 minút.

Medzitým nakrájame umytú a osušenú uhorku na tenké plátky. Plátky napichneme na špáradlá tak, aby pripomínali lodné plachty a ozdobíme s nimi upečené cukety.

Podávame so zvyšnou ryžovo-mäsovou plnkou alebo ľahkým listovým šalátom.

Kuracie špízy s kukuricou

INGREDIENCIE

ŠPÍZY

  • 500 g kuracích pŕs
  • 1 žltá a 1 červená paprika
  • 1 červená cibuľa
  • 1 pohár sterilizovaných kukuričných kláskov Freshona
  • morská soľ v mlynčeku Kania
  • čierne korenie v mlynčeku Kania
  • čerstvé bylinky (napr. oregano, tymian alebo majorán)
  • olivový olej Primadonna

HORČICOVÝ DIP

  • 1 lyžica plnotučnej horčice Mikado
  • 150 g delaktózovanej kyslej smotany (20%)
  • 1 lyžica medu Maribel
  • 1 lyžica nasekanej čerstvej pažítky

EŠTE BUDEME POTREBOVAŤ

  • pečivo podľa chuti

POSTUP

POTREBUJEME

  • sitko
  • drevené špajdle
  • grilovaciu panvicu

ŠPÍZY S KURACÍM MÄSOM

Umyté a osušené kuracie prsia a papriky zbavené semienok nakrájame na približne rovnako veľké kúsky a červenú cibuľu na mesiačiky. Mesiačiky červenej cibule opatrne rozoberieme na lupienky a kukuričky scedíme. Všetky suroviny preložíme do misky, ochutíme soľou, korením, nasekanými bylinkami a pokvapkáme olivovým olejom. Ochutené kúsky zeleniny a mäsa napichujeme striedavo na drevené špajdle. Špízy opekáme na rozohriatej grilovacej panvici s olivovým olejom na miernom plameni zo všetkých strán do zlatohneda (približne 6 - 7 minút).

Tip: Ak sa nám zdá mäso ešte surové, môžeme špízy preložiť na plech a dopiecť vo vyhriatej rúre na 220 °C.

HORČICOVÝ DIP

Horčicu, kyslú smotanu, med a nadrobno nasekanú pažítku spolu dôkladne premiešame v miske.

SERVÍROVANIE

Špízy servírujeme s opečeným chlebíkom a horčicovým dipom.

MARKscrub.cz  -  MARKscrub.hu   -  MARKscrub.de

Jsem MARK kefovanie, prírodný kávový peeling, odstraňuji odumřelé kožné bunky, čistím, detoxikujem a zanechávám jemnú pokožku. 

Cuketové lečo

INGREDIENCIE

  • 50 ml slnečnicového oleja Promienna
  • 2 cibule
  • 1 veľká cuketa
  • 2 červené papriky
  • 2 konzervy lúpaných krájaných paradajok Nostia
  • pohár vody
  • soľ Castello
  • čierne korenie v mlynčeku Kania
  • 1/2 lyžičky štipľavej mletej papriky Mikado


Na panvici zohrejeme olej a opražíme na ňom na kocky nakrájanú cibuľu. Cuketu ošúpeme, pozdĺžne prekrojíme na dve polovice, vyberieme semienka a nakrájame ju na plátky. Z papriky vyberieme jadrovník a nakrájame ju na kocky. Cuketu a papriku pridáme restovať k cibuli. Keď trochu zmäknú, pridáme paradajky z konzervy a podlejeme pohárom vody. Prikryjeme a varíme, kým zelenina nezmäkne. Ochutíme soľou, korením a štipľavou paprikou.

Podávame s čerstvým bielym chlebom.

Zapekané kuracie prsia s klobáskou

INGREDIENCIE

  • 4 zemiaky
  • morská soľ v mlynčeku Kania
  • čierne korenie v mlynčeku Kania
  • bravčová masť na vymastenie plechu
  • 1 paradajka
  • 1 cibuľa
  • 2 lyžice masla
  • 2 čabajské klobásy Pikok
  • 4 kusy kuracích pŕs
  • 8 zelených olív Baresa
  • olivový olej Primadonna

Zemiaky uvaríme v šupke v osolenej vode. Potom ich scedíme, necháme vychladnúť a ošúpeme. Vychladnuté zemiaky nakrájame na kolieska a poukladáme ich na dno pekáča, ktorý sme vymastili bravčovou masťou.

Paradajky oblanšírujeme vo vriacej vodíme, potom ich preložíme do ľadovej vody a olúpeme. Semienka vyrežeme a paradajky nakrájame na kocky. Cibuľu nasekáme nadrobno. Na panvici rozohrejeme maslo a orestujeme na ňom dozlatista cibuľu. Potom pridáme nakrájané paradajky a restujeme asi 5 minút.

Čabajskú klobásku nakrájame na tenké kolieska. Kuracie prsia umyjeme, osušíme a rozkrájame na štvrtiny. Klobásu a kuracie mäso pridáme opekať k zelenine a smažíme asi 10 minút za občasného miešania, kým mäso nie je hotové. Potom kuracie mäso, nakrájame na plátky a poukladáme na zemiaky. Pridáme opečenú klobásku a zalejeme a šťavou z panvice. Olivy nakrájame na plátky a poukladáme na vrch. Dochutíme soľou a čiernym korením podľa chuti. Celé pokvapkáme olivovým olejom. Pečieme vo vyhriatej rúre asi 20 minút pri teplote 180°C.

Vitanella.sk 

Vitanella je internetový obchod s prírodnou kozmetikou, drogériou, osobnou hygienou a výživovými doplnkami, výrobky pre gastro prevádzky.

Grilované kuracie prsia v jogurtovej marináde

INGREDIENCIE

  • 500 g kuracích rezňov
  • 200 ml bieleho jogurtu Pilos
  • soľ z mlynčeka Kania
  • čierne korenie z mlynčeka Kania
  • 1 lyžička karí korenia Mikado
  • 1 lyžička sladkej mletej papriky Mikado
  • 2 strúčiky nadrobno nasekaného cesnaku
  • čerstvý tymian
  • 2 lyžice šťavy z citróna

POSTUP

Kuracie rezne umyjeme, osušíme a pozdĺžne prekrojíme na polovice (čiže vzniknú 2 plátky z jedného rezňa).

Marinádu pripravíme zmiešaním všetkých ostatných surovín. Mäso v nej marinujeme minimálne 2 - 3 hodiny, najlepšie však celú noc.

Pred grilovaním necháme mäso odkvapkať od prebytočnej marinády a na grile opečieme na oboch stranách dozlatista.

Grilované kuracie prsia v broskyňovej marináde

INGREDIENCIE

  • 500 g kuracích pŕs
  • 3 lyžice olivového oleja Biotrend
  • 1 limetka
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice broskyňového džemu Sympathica
  • 1 červená feferónka alebo čili paprička

POSTUP

Z olivového oleja, šťavy a kôry z jednej limetky, pretlačeného cesnaku, broskyňového džemu a nadrobno nasekanej feferónky si pripravíme marinádu. Vložíme do nej umyté a osušené kuracie prsia. Necháme odstáť v chladničke aspoň 30 minút (najlepšie však celú noc).

Marinované kuracie prsia grilujeme na miernom ohni do zlatohneda. Podávame s rôznymi šalátmi.

ZlavaDna.sk

ZľavaDňa - Cestovanie, zážitky a služby za najlepšie ceny

Zľavy na pobyty na Slovensku
Zľavy na wellness pobyty
Zľavy na reštaurácie v Bratislave

Grilovaná krkovička v pive

INGREDIENCIE

  • 8 plátkov bravčovej krkovičky bez kosti
  • 25 ml rastlinného repkového oleja Promienna
  • 0,5 l svetlého piva Argus
  • 6 zrniek nového korenia Mikado
  • 4 bobkové listy Mikado
  • 1 lyžica čerstvého tymianu
  • 1 nasekaný strúčik cesnaku
  • soľ z mlynčeka Kania
  • čierne korenie z mlynčeka Kania

POSTUP

Z ingrediencií pripravíme marinádu, do ktorej naložíme mäso a necháme v chladničke odpočívať aspoň 12 hodín.

Krkovičku pečieme na grile za stáleho potierania zvyšnou marinádou z každej strany približne 5 - 7 minút.

Farfalle s morčacím mäsom

INGREDIENCIE

PESTO

  • 1 hrsť orechov mix Alesto
  • 3 hrste čerstvej bazalky (zopár lístkov si odložíme na ozdobu)
  • 50 g syra grana padano Lovilio
  • olivový olej Primadonna
  • morská soľ v mlynčeku Kania
  • čierne korenie v mlynčeku Kania

POSTUP

POTREBUJEME

  • strúhadlo
  • sekací mixér
  • sitko

ORECHOVO-BAZALKOVÉ PESTO

Orechy opečieme bez použitia tuku na rozohriatej panvici. Lístky bazalky natrháme nahrubo a syr nastrúhame. Pripravené suroviny preložíme do sekacieho mixéra, prilejeme 150 ml olivového oleja a rozmixujeme dohladka. Podľa potreby dochutíme soľou a korením.

FARFALLE S MORČACÍM MÄSOM

Umyté a osušené morčacie prsia nakrájame na malé kúsky a opečieme ich na rozohriatej panvici s olivovým olejom a maslom do zlatohneda. Na záver ich ochutíme soľou a korením.

Medzitým uvaríme cestoviny vo vriacej osolenej vode nie úplne domäkka, čiže "al dente". Uvarené cestoviny scedíme a vrátime naspäť do hrnca, v ktorom sa varili. Potom pridáme opečené kúsky mäsa a pesto. Zľahka premiešame.

SERVÍROVANIE

Cestoviny servírujeme v hlbokom tanieri posypané nastrúhaným syrom grana padano a dozdobené malými lístkami bazalky.   

Panskaelegancia.sk 

Kaleráby plnené mäsom a kozím syrom

INGREDIENCIE

  • 4 menšie kaleráby
  • morská soľ v mlynčeku Kania
  • 250 g mletého mäsa mix
  • 2 strúčiky cesnaku
  • čierne korenie v mlynčeku Kania
  • 1 hrsť čerstvej petržlenovej vňate
  • 100 g mäkkého kozieho syra Chêne d´argent
  • olivový olej Primadonna
  • 150 g delaktózovanej kyslej smotany (20%)
  • listový šalát podľa chuti

POSTUP

POTREBUJEME

  • plech na pečenie
  • papier na pečenie
  • strúhadlo

Očistené kaleráby uvaríme vo vriacej osolenej vode do polomäkka. Necháme ich vychladnúť.

Potom z nich vydlabeme pomocou lyžičky vnútro tak, aby vznikli "misky", ktoré môžeme naplniť.

Mleté mäso preložíme do misky, pridáme k nemu nastrúhaný cesnak, soľ, korenie, nasekanú petržlenovú vňať a kozí syr. Dôkladne premiešame.

Vydlabané kaleráby naplníme mäsovo-syrovou zmesou. Potom ich poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a pokvapkáme olivovým olejom. Pečieme ich vo vyhriatej rúre na 200 °C približne 20 minút, kým získajú zlatistú farbu.

SERVÍROVANIE

Upečené kaleráby podávame s kyslou smotanou a lístkami šalátu.

Kuracie soté so šampiňónmi

INGREDIENCIE

  • 500 g kuracích pŕs
  • 1 zväzok lahôdkovej cibuľky
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 žltá paprika
  • 120 g hnedých šampiňónov
  • 120 g cherry paradajok
  • olivový olej Primadonna
  • morská soľ v mlynčeku Kania
  • čierne korenie v mlynčeku Kania
  • 2 lyžice masla Pilos
  • 2 lyžice hladkej múky Castello
  • 500 ml horúceho vývaru
  • 250 g Basmati ryže Golden Sun

POSTUP

POTREBUJEME

  • sitko

Umyté a osušené kuracie prsia nakrájame na tenké rezance, bielu časť lahôdkovej cibuľky a cesnak nadrobno, papriku na prúžky, šampiňóny a cherry paradajky podľa veľkosti na ¼ alebo ½.

V hrnci s rozohriatym olivovým olejom orestujeme kúsky kuracích pŕs. Keď sa mäso zatiahne, pridáme šampiňóny, cibuľu a cesnak. Restujeme, kým všetky suroviny získajú zlatistú farbu.

Potom pridáme nakrájanú papriku a cherry paradajky. Ochutíme soľou, korením a ďalej opekáme. Medzitým pripravíme v menšom kastróliku z masla a múky svetlú zápražku. Soté podlejeme horúcim vývarom, primiešame zápražku a varíme na miernom ohni, kým mäso a zelenina zmäknú.

Ryžu uvaríme v osolenej vriacej vode podľa návodu na obale. Potom scedíme.

SERVÍROVANIE

Soté podávame s ryžou, ozdobené nasekanou zelenou časťou lahôdkovej cibuľky.

Druhý titulok

Váš text začína práve tu. Kliknite sem a môžete začať písať. Iusto odio 

POSTUP

POTREBUJEME

  • sitko

Umyté a osušené kuracie prsia nakrájame na tenké rezance, bielu časť lahôdkovej cibuľky a cesnak nadrobno, papriku na prúžky, šampiňóny a cherry paradajky podľa veľkosti na ¼ alebo ½.

V hrnci s rozohriatym olivovým olejom orestujeme kúsky kuracích pŕs. Keď sa mäso zatiahne, pridáme šampiňóny, cibuľu a cesnak. Restujeme, kým všetky suroviny získajú zlatistú farbu.

Potom pridáme nakrájanú papriku a cherry paradajky. Ochutíme soľou, korením a ďalej opekáme. Medzitým pripravíme v menšom kastróliku z masla a múky svetlú zápražku. Soté podlejeme horúcim vývarom, primiešame zápražku a varíme na miernom ohni, kým mäso a zelenina zmäknú.

Ryžu uvaríme v osolenej vriacej vode podľa návodu na obale. Potom scedíme.

SERVÍROVANIE

Soté podávame s ryžou, ozdobené nasekanou zelenou časťou lahôdkovej cibuľky.dignissimos ducimus qui blanditiis praesentium voluptatum deleniti atque.

Refundo.sk 

Najlepší cashback u nás

Nechajte si zaplatiť za svoje nákupy na internete

Refundo.sk

Špecle s kuracím mäsom a hráškom

INGREDIENCIE

  • 500 g chladených špeclí Chef Select
  • morská soľ v mlynčeku Kania
  • 200 g kuracích pŕs
  • 1 menšia cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • olivový olej Primadonna
  • 250 ml smotany na šľahanie Pilos (33%)
  • 2 hrste mrazeného hrášku Chira
  • čierne korenie v mlynčeku Kania
  • 3 lahôdkové cibuľky
  • hoblinky parmezánu Lovilio na ozdobu

POSTUP

POTREBUJEME

  • sitko
  • hlbšiu panvicu alebo wok

Špecle varíme vo vriacej osolenej vode, kým vyplávajú na hladinu ( 1- 2 minúty). Potom ich scedíme.

Umyté a osušené kuracie prsia nakrájame na menšie kúsky, cibuľu a cesnak nadrobno.

Nakrájané suroviny pridáme na panvicu s rozpáleným olivovým olejom a sprudka ich opečieme. Mäso musí získať zlatistú farbu. Potom prilejeme k základu smotanu, pridáme rozmrazený hrášok a ochutíme soľou a korením. Necháme variť približne 5 minút. Potom pridáme odkvapkané špecle. Panvicu stiahneme z ohňa a primiešame nasekanú lahôdkovú cibuľku.

SERVÍROVANIE

Cestoviny podávame posypané hoblinkami parmezánu.

Pečené kuracie kúsky

INGREDIENCIE

  • 1 kg kuracích stehenných rezňov
  • morská soľ v mlynčeku Kania
  • čierne korenie v mlynčeku Kania
  • čerstvé oregano
  • olivový olej Primadonna
  • šťava a kôra z 1 citróna
  • 1 lyžička medu Maribel
  • 3 bataty
  • 1 hrsť orechov mix Alesto
  • 150 g delaktózovanej kyslej smotany (20%)

POSTUP

POTREBUJEME

  • tĺčik na mäso
  • potravinovú fóliu
  • strúhadlo
  • zapekaciu misu alebo plech

Umyté a osušené kuracie stehenné rezne nakrájame na menšie kúsky. Prikryjeme ich potravinovou fóliou a zľahka naklepeme. Potom kúsky preložíme do misky, osolíme, okoreníme, pridáme lístky oregana, 1 lyžicu olivového oleja, nastrúhanú citrónovú kôru a med. Premiešame a necháme chvíľu marinovať.

Očistené a osušené bataty nakrájame na menšie kúsky. Preložíme ich do misky, ochutíme soľou, korením a pokvapkáme olivovým olejom. Premiešame, aby boli všetky kúsky ochutené rovnomerne. Bataty potom preložíme do zapekacej misky, pridáme k nim marinované mäso, orechy a premiešame.

Pečieme vo vyhriatej rúre na 220 °C približne 30 minút. Upečené kuracie kúsky pokvapkáme citrónovou šťavou.

SERVÍROVANIE

Pečené kuracie kúsky s batatmi a orechmi servírujeme s kyslou smotanou, dozdobené lístkami čerstvého oregana.

Panskaelegancia.sk 

Pánska elegancia

Milí zákazníci,

Zaujímate sa o módne odievanie doplnené atraktívnymi doplnkami luxusných značiek vyznačujúcich sa provotriednou kvalitou? Ste tu správne. Príďe si vybrať z našej širokej ponuky pánskych košieľ.

Pánska elegancia ponúka pánske košele značky ADRIANO CASTELLANI, ADRIANO CALITRI, EGO MAN, DANIEL BESSI, BRAGGA HILL, REPABLO a iné z našej ponuky obohatia váš šatník o aktuálne trendy. Pánska elegancia tiež ponúka pánske SLIM FIT košele a košele šité v mierne zúženom strihu. K obleku sa nosia zásadne košele s dlhým rukávom. Košele s krátkym rukávom by sa nemali kombinovať s motýlikom či kravatou.

Pánske košele potešia pánov, ale nezabúdame ani na dámy a postupne rozširujeme našu ponuku o dámske košele. Dámska košeľa zvýrazní dámske prednosti a doplní čaro osobnosti. Dámske košele vyzdvihnú osobnosť dámy a pomôžu jej sa stať neprehliadnuteľnou.

Pečené kuracie stehná s bryndzou

INGREDIENCIE

  • 1 kg kuracích štvrtí
  • 1 kg zemiakov
  • morská soľ v mlynčeku Kania
  • čierne korenie v mlynčeku Kania
  • 1 lyžica mletej sladkej papriky Mikado
  • sušená majoránka Mikado podľa chuti
  • 4 hlavičky cesnaku
  • olivový olej Primadonna
  • 50 ml suchého bieleho vína
  • 200 g cherry paradajok
  • 150 g bryndze Pilos
  • 4 lahôdkové cibuľky

POSTUP

POTREBUJEME

  • škrabku na zemiaky
  • zapekaciu misu alebo plech

Očistené a umyté zemiaky nakrájame na menšie kúsky. Preložíme do misy, ochutíme soľou, čiernym korením, mletou sladkou paprikou a majoránkou. Pridáme celé strúčiky cesnaku v šupke, olivový olej a dôkladne premiešame, aby boli zemiaky rovnomerne ochutené. Preložíme do zapekacej misy alebo na plech.

Kuracie štvrte opláchneme a osušíme. Prekrojíme ich na polovice a uložíme na zemiaky. Osolíme a okoreníme. Podlejeme bielym vínom a pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C približne 1 hodinu. Po 30 minútach pridáme cherry paradajky nakrájané na polovice. Na mäso uložíme rozmiešanú bryndzu a dopečieme do zlatista.

SERVÍROVANIE

Kuracie štvrte podávame so zemiakmi dozdobené nakrájanou zelenou časťou lahôdkovej cibuľky.

Zdroj:internet. Každému dakujem za fajné recepty.Prajem dobru chuť. 

Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky