Nápoje

Toto by ste mali vedieť o smoothie

Smoothie, hustý, jemný nápoj z ovocia či zo zeleniny je zdravá módna záležitosť, ktorú si musíte vyskúšať. Čo ešte o nich neviete?

Do smoothie nezabúdajte pridať kvapku olivového oleja alebo si k nemu dajte oriešky. Inak nebudete mať z vitamínov rozpustných v tukoch úžitok.

Smoothie, hustý, jemný nápoj z ovocia či zo zeleniny je zdravá módna záležitosť, ktorú si musíte vyskúšať. Jeho čaro je v tom, že sa nemusíte držať žiadneho presného receptu. Odšťavovače sme založili na zadné police, k slovu sa dostali mixéry. "Keďže smoothie sa vyrába z celého ovocia, dostaneme do organizmu viac vlákniny než pri šťavách. Zdravotný efekt sa navyše znásobí, keď použijeme aj šupky, ak je to možné," odporúča výživový poradca Ing. Libor Javro. Opýtali sme sa ho za vás:

Chefparade.cz 

Chefparade je najväčšia škola chovu v ČR a má za sebou už viac ako 10 rokov histórie, počas ktorej sme usporiadali viac ako 15 000 kurzov a ďalších akcií pre viac ako 100 000 spokojných účastníkov.

Jedinečný zážitek - Asijské kurzy ve škole vaření Chefparade!

1. Môžem zo smoothie pribrať?

Určite áno, ak si ich dávkujete priveľa, s nevhodným zložením a v zlom čase. Držte sa týchto pravidiel:

Smoothie pite skôr do olovrantu, pred fyzickou aktivitou alebo počas nej.

Pite rozumné množstvá - od 250 do 600 mililitrov. Zeleniny môžete vypiť viac, sladkého ovocia menej, dá sa však riediť vodou či ľadom. Kto sa hýbe, ten si dovolí viac.

Nepridávajte cukor a ak musíte sladiť, tak iba trochu medu.

Ak práve chudnete, nepoužívajte mlieko ani smotanu.

2. Je pravda, že niektoré druhy ovocia a zeleniny sa nemajú kombinovať?

Nie, neobávajte sa žiadnej kombinácie. Experimentujte, nemá to žiadne negatívne účinky na vstrebávanie do organizmu.

3. Nahradí smoothie raňajky?

Keď sa organizmus prebúdza, potrebuje rýchlu energiu, ktorú mu poskytne aj ovocné smoothie. Je to teda dobrý začiatok dňa, ale nemal by nahradiť výdatné raňajky. Podráždenia žalúdka alebo žlčníka z niektorého druhu ovocia či zeleniny sa báť netreba. To je skôr následok nevyváženého stravovania ako jedna-dve porcie ovocia a zeleniny. Pri ovocnom smoothie na večeru treba byť opatrní, radšej ho nahraďte zeleninovým, iba s trochou ovocia.

4. Môžem si pripraviť väčšie množstvo smoothie a vziať si ho hoci do práce?

Pôsobením kyslíka a iných faktorov vitamíny degradujú, preto je ideálne vypiť smoothie čerstvo pripravené. Na desiatu či na olovrant si radšej vezmite so sebou celé ovocie alebo zeleninu. Ak sa nápoja predsa len nechcete vzdať počas dňa, nalejte ho do sklenenej, nie kovovej ani plastovej nádoby a uložte v práci do chladničky. Ak vám bude stáť hodiny na stole, znehodnotí sa.

Na ranný rozbeh

2 listy šalátu, 2 hrste špenátu, štvrť granátového jablka, 2 stonky zeleru, 1 šálka čučoriedok, 3 jahody, 1 uhorka, štvrť citróna, pol jablka

338 kalórií

Chocolissimo.cz 

Ponúkame asi 300 príchutí ručne vyrobených praliniek, čokoládových nápojov v rôznych podobách.

Potešenie na obed

Štvrť šálky avokáda, 1 šálka manga, 1 lyžica limetkovej šťavy, hrsť čerstvej mäty, 1 lyžica medu, 4 kocky ľadu

191 kalórií

Na upokojenie

1 banán, 1 nízkotučný vanilkový jogurt, 1-2 lyžičky medu, šálka studeného sójového mlieka, štipka muškátového orecha, mandle

344 kalórií

Ingrediencie

Fantázia nepozná hraníc - arašidové maslo, včelí peľ, spirulina, zázvor, púpavové listy, pistácie, karobový prášok ako sladidlo.

Tip Glancu: Špeciálny prístroj na výrobu populárnych nápojov vyzerá celkom sympaticky, však? Nemusíte umývať mixér, všetko sa urobí v jednom pohári.

Pridajte tuky

"Netreba zabúdať na pridanie tukovej zložky do smoothie, aby sa vitamíny rozpustné v tukoch pohodlne a rýchlo resorbovali v organizme. Postačí pár kvapiek olivového oleja," odporúča Libor Javro. Vitamíny rozpustné v tukoch nachádzajúce sa v ovocí a zelenine:

A - červená, oranžová a zelená zelenina - mrkva, brokolica, špenát, kapusta, pomaranč, papája, mango, broskyňa, nektárinka, marhuľa

E - obilné klíčky, špenát, brokolica, zelená listová zelenina

K - listová zelenina, sója, rajčiny, ovocie, morské riasy, špargľa

Vláknina nesvedčí každému

Nálož vlákniny zo smoothie nie je zdravá pre každého. Opatrní by mali byť ľudia so zápalovými ochoreniami čriev. "Ak je ochorenie v pokoji, pacienti nemajú obmedzenia a ak im smoothie nerobí ťažkosti, môžu ho konzumovať. Pri zvýšenej zápalovej aktivite u pacientov s Crohnovou chorobou sa odporúča bezzvyšková diéta. Jej podstatou je prechodne úplne vylúčiť vlákninu, teda aj surovú či varenú zeleninu a ovocie. Odľahčí sa črevu, aby sa mohlo rýchlejšie hojiť," hovorí doc. MUDr. Tibor Hlavatý, PhD.

"Ak má človek zúženie čreva, nemal by konzumovať priveľa vlákniny a šupiek. Záchvat môže vyprovokovať kapusta, kukurica, čerešne a hrozno. Šťava z nich neprekáža, ale rozmixované menšie kúsky áno," dodáva.

Autor: Šarm/Katarína Čulenová


Svetnapojov.sk 

 

Predávame hlavne drahší prémiový alkohol. Naše výhody oproti konkurencii sú rýchle dodanie, objednávky do 15:00 odosielame ešte v ten deň, najširší sortiment alkoholických nápojov na Slovensku, tovar skutočne na sklade, bezpečná preprava, web s filtrom a veľké / kvalitné náhľady produktov.

Detská výživa s mrkvou

  • 1 porcie

INGREDIENCIE

  • 250 g bio mrkvy
  • 1 lyžička rastlinného oleja Promienna
  • mlieko Pilos


POSTUP

POTREBUJEME

  • sekací alebo ponorný mixér

Mrkvu očistíme a nakrájame na tenšie kolieska. Krátko ich opečieme v rozohriatom hrnci s olejom. Podlejeme vodou tak, aby bola mrkva úplne zaliata. Varíme pod pokrievkou domäkka.

Uvarenú mrkvu rozmixujeme na hladkú kašu s približne 50 ml vody, v ktorej sa varila. Môžeme zjemniť trochou mlieka. Necháme vychladnúť a podávame.

Jablková výživa s banánom

  • 1 porcie

INGREDIENCIE

  • 1 sladké jablko
  • 1 banán

POSTUP

POTREBUJEME

  • strúhadlo
  • ponorný mixér

Umyté jablko očistíme, odstránime z neho jadrovník a nastrúhame ho na jemnom strúhadle. Banán ošúpeme, rozdelíme na menšie kúsky a rozmixujeme spolu s nastrúhaným jablkom dohladka. Prilejeme trochu vody a ešte raz zmixujeme. Ihneď servírujeme.

Limonáda s jahodami a rebarborou

  • 4 porcie

INGREDIENCIE

  • 500 g jahôd
  • 500 g rebarbory
  • ½ vanilkového struku
  • 100 g kryštálového cukru Castello
  • 400 ml minerálnej vody Saguaro
  • čerstvá medovka (na ozdobenie)

POSTUP

POTREBUJEME

  • formičky na ľad
  • sitko

12 menších jahôd umyjeme, očistíme a vložíme do formičiek na ľad. Zalejeme ich vodou a necháme zamraziť.

Umytú rebarboru očistíme a nakrájame na menšie kúsky. Z ½ vanilkového struku vyškriabeme zrniečka. Do hrnca pridáme kúsky rebarbory, cukor, zrniečka vanilky, ½ prázdneho vanilkového struku a 200 ml vody. Varíme približne 5 - 8 minút, kým rebarbora trochu nezmäkne. Precedíme a uvarenú šťavu necháme vychladnúť pri izbovej teplote. Potom vložíme do chladničky.

Zvyšné jahody očistíme a rozmixujeme. Jahodové pyré rozdelíme na dno 4 pohárov. Zalejeme vychladnutou rebarborovou šťavou a dolejeme minerálnou vodou. Pridáme kocky ľadu s jahodami a ozdobíme lístkami medovky.


Bevmarket.sk  

E-shop Bevmarket.sk s ponukou kvalitného značkového alkoholu, široká ponuka - Whisky, Gin, Rum, Vodka, Tequila, Cognac, Absinth, Bitter a viac, značky ako Jack Daniels, Hennessy, Jameson, Emperor, Ron Zacapa, Kapitán Morgan a ďalší.

Banánový koktail

  • 4 porcie

INGREDIENCIE

  • 300 ml mlieka Pilos
  • 2 banány
  • 1 lyžica vanilínového cukru
  • 1 limetka
  • 120 g vanilkovej zmrzliny Ballino

POSTUP

Mlieko, banány a vanilínový cukor rozmixujeme dohladka. Na záver ochutíme pár kvapkami limetkovej šťavy.

SERVÍROVANIE

Banánový koktail podávame s 2 kopčekmi vanilkovej zmrzliny. Dozdobiť ho môžeme plátkami jahody, lístkami mäty alebo medovky.

Jahodovo-citrónová limonáda

  • 6 porcií

INGREDIENCIE

  • 1,5 l jemne perlivej minerálnej vody Saguaro
  • 300 g čerstvých jahôd
  • 2 - 3 citróny
  • 1 hrsť čerstvej mäty
  • kocky ľadu
  • med Confeira alebo trstinový cukor Belbake podľa chuti

POSTUP

Jahody umyjeme, očistíme a dôkladne rozmixujeme. Prilejeme k nim precedenú citrónovú šťavu a premiešame. Prilejeme minerálku a podľa chuti môžeme dosladiť medom alebo cukrom.

Limonádu prelejeme do džbánu a odložíme na 2 hodiny do chladničky.

SERVÍROVANIE

Pred podávaním vhoďte do džbánu niekoľko kociek ľadu a lístky čerstvej mäty.

Jahodový koktail

  • 3 porcie

INGREDIENCIE

  • 6 lyžíc ovsených vločiek Nordwaldtaler
  • 600 ml mlieka Pilos
  • 250 g jahôd
  • 1 - 2 lyžice medu Confeira
  • lístky mäty alebo medovky na ozdobenie

POSTUP

Ovsené vločky zalejeme mliekom, chvíľu povaríme a necháme vychladnúť. 100 g jahôd nakrájaných na menšie kúsky dôkladne rozmixujeme s 1-2 lyžicami medu.

K zmäknutým ovseným vločkám pridáme zvyšných 150 g jahôd a rozmixujeme. Jahodovo-ovsený koktail prelejeme do pohárov, naň navrstvíme jahodové pyré a ihneď podávame. Koktail môžeme dozdobiť lístkami čerstvej mäty alebo medovky.

Valachshop.sk 


Valach - obchod ponúka ľuďom kvalitné a tradičné slovenské a české výrobky

Banánové smoothie

  • 4 porcie

INGREDIENCIE

  • 2 banány
  • 2 - 3 lyžice ovsených vločiek Nordwaldtaler
  • 300 g bieleho jogurtu Pilos (3,7%)
  • 200 ml mlieka Pilos
  • štipka mletej škorice Mikado

POSTUP

Do mixéra vložíme ovsené vločky, banán nakrájaný na plátky, jogurt, mlieko a škoricu. Dôkladne rozmixujeme. Prelejeme do pohárov a ihneď servírujeme.

Tip: Namiesto obyčajného mlieka môžete použiť kokosové mlieko.

Čučoriedkové smoothie s vanilkovou zmrzlinou

  • 4 porcie

INGREDIENCIE

  • 250 g čučoriedok
  • 500 ml mlieka Pilos
  • 25 g trstinového cukru Belbake
  • šťava a kôra z ½ limetky
  • 120 g vanilkovej zmrzliny Ballino
  • 20 g bielej čokolády Fin Carré


POSTUP

Umyté a osušené čučoriedky dôkladne rozmixujeme spolu s mliekom, nastrúhanou limetkovou kôrou, cukrom, vanilkovou zmrzlinou. Na záver dochutíme limetkovou šťavou.

Smoothie prelejeme do pohárov, posypeme hoblinkami bielej čokolády a čučoriedkami. Ihneď podávame.

Jahodovo-jablkové smoothie

  • 4 porcie

INGREDIENCIE

  • 2 jablká
  • 400 g jahôd
  • 2 banány
  • 2 stonky čerstvej mäty
  • 300 ml jablkovej šťavy Vitafit (100%)

POSTUP

Jablká ošúpeme, zbavíme jadrovníkov a nakrájame na kocky. Jahody umyjeme (4 odložíme na dekoráciu) a nakrájame na väčšie kúsky. Banány očistíme a nakrájame na plátky.

Pripravené suroviny rozmixujeme dohladka spolu s lístkami mäty (zopár môžeme odložiť na ozdobu) a jablkovou šťavou.

Prelejeme do pohárov a ozdobíme zvyšnými jahodami a lístkami mäty.

Panalfred.cz 

Pan Alfréd vie, že pití vášho obľúbeného drinku nie je len o pití, ale aj o zážitku.

Broskyňovo-mrkvové smoothie

  • 2 porcie

INGREDIENCIE

  • 2 mrkvy
  • 2 broskyne
  • 3 jablká
  • 150 ml mlieka Pilos
  • 150 ml bieleho jogurtu Pilos (3,7%)

POSTUP

Mrkvy, broskyne a jablká ošúpeme. Odstránime jadierka a kôstky. Všetky suroviny nakrájame na menšie kúsky a rozmixujeme. Potom pridáme mlieko a jogurt a rozmixujeme dohladka. Pred podávaním môžeme ozdobiť lístkami mäty, medovky alebo kúskami mrkvy, či broskyne.

Smoothie s kivi a mätou

  • 4 porcie

INGREDIENCIE

  • 8 kivi
  • 1 pomaranč
  • 1 limetka
  • 1 hrsť čerstvej mäty
  • 2 lyžice medu Confeira

POSTUP

Kivi očistíme, nakrájame na menšie kúsky a vložíme do mixéra. Z pomaranča odrežeme kôru a ostrým nožom z neho vykrojíme segmenty (mesiačiky pomaranča bez šupky). Tie spolu so šťavou zo zvyšku pomaranča, limetkovou šťavou a lístkami mäty pridáme do mixéra ku kivi. Rozmixujeme dohladka. Nakoniec osladíme medom. Podávame v pohároch ozdobené plátkom kivi a lístkom mäty.

Smoothie z liči

  • 2 porcie

INGREDIENCIE

  • 10 ks liči
  • 2 banány
  • 200 g ananásu
  • 300 ml bieleho jogurtu Pilos (3,7%)
  • 1 pohár ľadovej drte
  • med Confeira (podľa chuti)

POSTUP

Liči ošúpeme, odstránime kôstky a dužinu vložíme do mixéra. Pridáme kúsky banánov, ananásu, jogurt a ľadovú drť. Dôkladne rozmixujeme a podľa chuti dosladíme medom.

Smoothie prelejeme do pohárov, ozdobíme kúskom ananásu alebo liči. Ihneď podávame.

Chocolissimo.sk 

Čokolády s personalizaciou

Individuálna a jedinečná čokoláda? Áno! V našej ponuke nájdete fotobonboniéry s belgickými pralinkami, gravírované drevené škatuľky a čokoládky s potlačou. Všetky personalizované produkty vyrábáme už od 1 kusu.

Ponúkame asi 300 príchutí ručne vyrobených praliniek, čokoládových nápojov v rôznych podobách.

Darčeky na svadby

Sladké darčeky pre svadobných hostí, poďakovanie rodičom a originálne nápady na sladké pozornosti pre novomanželov.

Čokolády v elegantných škatuľkách

Na ceste za dokonalosťou povstala kolekcia výborných praliniek a ovocia v čokoláde, pripravených podľa tradičných metód. Chute, ktoré lahodia aj tým najväčším gurmánom, boli ukryté v štýlových plechových krabičkách.

Rručne vyrábané pralinky Chocolissimo

Pozývame Vás do sveta výnimočných chutí, unikátnych expozícií a nezabudnuteľných čokoládových zážitkov. Nájdete tu starostlivo vybrané kolekcie najlepších čokoládových produktov, vyrobených použitím najlepších surovín, s jedinečnou chuťou a vzhľadom.

Broskyňovo-bazalkové smoothie

  • 2 porcie

INGREDIENCIE

  • 2 broskyne
  • 1 šalátová uhorka
  • 1 limetka
  • čerstvá bazalka
  • 10 kociek ľadu

POSTUP

Broskyne ošúpeme, zbavíme kôstky a pokrájame na menšie kúsky. Uhorku ošúpeme a nakrájame na menšie kúsky. Kôru z umytej a vodou obarenej limetky postrúhame a z dužiny vytlačíme šťavu. Niekoľko lístkov bazalky opláchneme pod tečúcou vodou. Všetky pripravené suroviny a kocky ľadu vložíme do mixéra a dôkladne rozmixujeme dohladka.

SERVÍROVANIE

Nápoj nalejeme do pohárov a ozdobíme lístkom bazalky.

Smoothie s čučoriedkami a broskyňami

  • 2 porcie

INGREDIENCIE

  • 3 broskyne
  • 1 pohár čučoriedok
  • 6 kociek ľadu
  • 1 pohár pomarančovej šťavy alebo pomarančového džúsu Vitafit
  • 1 pohár bieleho jogurtu Pilos

POSTUP

Broskyne ošúpeme, zbavíme kôstky a pokrájame na menšie kúsky. Vložíme do mixéra. Pridáme čučoriedky, kocky ľadu, pomarančový džús a dôkladne rozmixujeme. Potom pridáme biely jogurt a ešte raz krátko zmixujeme. Nalejem do pohárov a podávame.

Šťava z červenej repy so zázvorom

  • 2 porcie

INGREDIENCIE

  • 2 malé červené repy
  • 2 jablká
  • 4 mrkvy
  • 2 lyžičky strúhaného čerstvého zázvoru
  • trochu jablkovej šťavy Vitafit na zriedenie


POSTUP

Červenú repu ošúpeme, nakrájame na malé kúsky a vložíme do mixéra. Pridáme jablká, ktoré ošúpeme, zbavíme jadierok a pokrájame na menšie kúsky. Pridáme ošúpanú a pokrájanú mrkvu a nastrúhaný zázvor. Všetko dôkladne rozmixujeme. Ak je zmes príliš hustá, zriedime ju trochou jablkovej šťavy.

SERVÍROVANIE

Šťavu môžeme scediť cez sitko. Podávame v pohároch.

Prezdravie.sk 


Internetový obchod s produktmi pre zdravie Prezdravie.sk s doplnkami stravy, prírodnou kozmetikou, zdravotníckymi prístrojmi a zdravou výživou v SR odteraz aj v našej sieti.

Ananásové smoothie s avokádom

  • 2 porcie

INGREDIENCIE

  • 1 čerstvý ananás
  • 1 avokádo
  • hrsť čerstvej mäty
  • 125 g čerstvého špenátu
  • 400 ml pomarančovej šťavy alebo pomarančového džúsu Vitafit
  • 10 kociek ľadu

POSTUP

Ananás ošúpeme, zbavíme drevnatého stredu a nakrájame na menšie kúsky. Avokádo ošúpeme a odstránime kôstku. Nakrájame ho na kúsky a pridáme k ananásu. K ovociu pridáme čerstvý špenát, mätu, pomarančovú šťavu a kocky ľadu. Všetko dôkladne rozmixujeme, až kým nám nevznikne husté smoothie.

SERVÍROVANIE

Smoothie prelejeme do pohárov a ozdobíme lístkami mäty.

Horúca citrónová limonáda

  • 4 porcie

INGREDIENCIE

  • 2 vrecúška zeleného čaju Lord Nelson
  • 4 poháre horúcej vody (asi 80°C)
  • 4 lyžice medu Marlene
  • 3 citróny

Čajové vrecká zalejeme horúcou vodou a necháme lúhovať 3 minúty. Potom vrecká vyberieme. Do čaju pridáme med a miešame, kým sa nerozpustí. Pridáme nastrúhanú citrónovú kôru z jedného citróna. Zo všetkých citrónov vytlačíme šťavu a cez sitko ju prilejeme k čaju. Premiešame a nalejeme do šálok. Podávame teplé 

Káva so zmrzlinou a šľahačkou

  • 1 porcie

INGREDIENCIE

  • 10 g čokoládového krému Choco Nussa alebo rozpustenej čokolády Fin Carré
  • 1 šálka silnej instantnej kávy Monte Santos
  • smotana na šľahanie Pilos (33 %)
  • 1 kopček vanilkovej zmrzliny Nobilissima

POSTUP

Na dno vysokého pohára dajte čokoládový krém alebo roztopenú čokoládu, zalejte šálkou horúcej kávy, pridajte šľahačku a kopček zmrzliny.

Primulus.sk 

PRIMULUS je doplnením stravy považovaný za "Multivitamín moderného muža". Jedná sa o jedinečný mix vitamínov a minerálov (nielen) na prirodzenú podporu tvorby testosterónu u můžu.

Horúca čokoláda s perníkovými marshmallows

  • 4 porcie

INGREDIENCIE

MARSCHMALLOWS

  • 24 g plátkovej želatíny
  • 180 g vody
  • 480 g kryštálového cukru Castello
  • 160 g medu
  • 10 g perníkového korenia

ZMES NA OBAĽOVANIE

  • 60 g Zlatého klasu
  • 60 g práškového cukru Castello
  • 15 g perníkového korenia

HORÚCA ČOKOLÁDA

  • 70 ml vody
  • 30 g kakaa Castello
  • 540 ml mlieka Pilos
  • 45 g trstinového cukru Belbake
  • štipka soli Castello
  • 120 g horkej čokolády J. D. Gros (70% kakaa)

EŠTE BUDEME POTREBOVAŤ

  • slnečnicový olej
  • 150 ml smotany na šľahanie Pilos (33%)
  • 15 g perníkového korenia
  • 30 g práškového cukru Castello

POSTUP

POTREBUJEME

  • kastról
  • šľahací mixér
  • plech na pečenie (cca 20 x 20 cm)
  • papier na pečenie
  • stierku

Čas tuhnutia: 3 hodiny

MARSCHMALLOWS

Želatínou zalejeme polovicou vody a necháme napučať. Potom zmes zohrejeme a miešame, kým sa želatína nerozpustí. Nesmie vrieť.

Druhú polovicu vody s cukrom a medom varíme na hustý sirup približne 5 minút. Kým sa sirup varí, šľaháme mixérom želatínu. Za stáleho šľahania na najvyšších otáčkach pomaličky prilievame po stene misky horúci sirup a prisypeme perníkové korenie. Šľaháme až do vychladnutia. Zmes nalejeme do formy, ktorú sme vystlali papierom na pečenie a vymazali olejom. Zarovnáme a necháme stuhnúť minimálne 3 hodiny.

Zlatý klas, cukor a perníkové korenie zmiešame v miske. Trochou zmesi posypeme pracovnú dosku, na ktorú preklopíme stuhnutý plát. Nožom potretým olejom ho nakrájame na kocky a obalíme v zmesi.

Tip: Takto pripravené marshmallows vydržia vo vzduchotesnej nádobe niekoľko týždňov.

HORÚCA ČOKOLÁDA

Do hrnca dáme zovrieť vodu, v ktorej dohladka rozmiešame kakao. Prilejeme mlieko, prisypeme cukor, štipku soli a zohrievame, kým sa cukor nerozpustí. Odstavíme z ohňa a pridáme nasekanú čokoládu. Necháme chvíľu postáť, potom rozmiešame dohladka.

SERVÍROVANIE

Horúcu čokoládu podávame s vyšľahanou šľahačkou a marshmallows, posypanú zmesou korenia a cukru.

Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky