Dezerty
Parížske rožky
- 30 porcií
INGREDIENCIE
ZÁKLAD
- 200 g mletých vlašských orechov Alesto
- 30 g hladkej múky Castello
- 200 g práškového cukru Castello
- štipka soli Castello
- 2 vajíčka
KRÉM
- 1 vajíčko
- 3 žĺtky
- 200 g kryštálového cukru Castello
- 70 g vody
- 300 g masla Pilos
- 50 g kakaa Castello
- 200 g horkej čokolády Fin Carré (74 % kakaa)
POLEVA
- 200 g čokolády na varenie Fin Carré (52 % kakaa)
- 70 g kokosového oleja Vita D'or
POSTUP
POTREBUJEME
- silikónovú stierku
- cukrárske vrecko
- veľký plech na pečenie
- papier na pečenie
- šľahací mixér
- ohňovzdornú misku
- cukrárske vrecko s ozdobnou špičkou
Čas mrazenia: 2 hodiny
ZÁKLAD
V miske dôkladne zmiešame orechy s múkou, cukrom, soľou a vajíčkom. Zmesou naplníme cukrárske vrecko a na plech vystlaný papierom na pečenie striekame do tvaru rožkov s asi 3 cm rozstupmi. Pečieme pri 160 °C približne 20 minút. Necháme vychladnúť na plechu.
KRÉM
Vajíčko so žĺtkami dáme šľahať do mixéra a cukor s vodou dáme variť do hrnca. Keď voda zovrie, cukor sa roztopí a zmes začne hustnúť, tesne predtým, ako sa vytvorí karamel, opatrne ju nalejeme k šľahajúcim sa žĺtkom.
Tip: Horúca cukrová voda žĺtky pasterizuje a takýmto spôsobom docielime klasický žĺtkový krém, ktorý však nemusíme prácne a dlho šľahať ručne nad parou.
Šľaháme ďalej až do vychladnutia. Dostaneme hustú a svetlú penu, do ktorej pridáme studené maslo nakrájané na kocky, kakao a vlažnú rozpustenú čokoládu. Vymiešame hladký krém, ktorým naplníme cukrárske vrecko s ozdobnou špičkou. Ozdobne ho nanesieme na upečený základ rožkov a dáme stuhnúť.
Tip: Aby sa s rožkami ľahšie pracovalo, môžeme ich dať nachvíľu aj do mrazničky.
POLEVA
Čokoládu rozpustíme spolu s olejom vo vodnom kúpeli. Studené rožky namáčame v čokoládovej poleve a necháme opäť stuhnúť v chladničke.
Zdroj:internet. Každému dakujem za fajné recepty.Prajem dobru chuť.
Vynikajucé hry fajn relax.
Hra War Thunder CPP Incentivní CZ + Ďalšie
War Thunder je najobsažnejšia MMO vojenská hra pre Windows, Linux, Mac a PlayStation 4 venovaná letadlům, armádnym vozidlům a námorným plavidlám z obdobia 2.sv. a studené vojny. Začni sa zúčastniť veľkých bitev na zemi, vo vzduchu a na mori v neustále sa rozvíjajúcom prostredí spolu s miliónmi ďalších hráčov z celého sveta.
Vafle s broskyňami a kokosom
- 10 porcií
INGREDIENCIE
- 6 vajíčok
- 60 g smotany na šľahanie Pilos (33%)
- 2 lyžice mlieka Pilos
- 60 g masla Pilos
- 1 limetka
- štipka soli Castello
- 80 g kryštálového cukru Castello
- 125 g hladkej múky Castello
- 475 g broskýň z konzervy Freshona
- 4 lyžice strúhaného kokosu Belbake
- rastlinný olej Promienna
- 8 - 10 guľôčok vanilkovej zmrzliny Gelatelli
POSTUP
POTREBUJEME
- vafľovač
- strúhadlo
CESTO
Vajíčka rozdelíme na žĺtky a bielky. Bielky vyšľaháme na tuhý sneh. Smotanu a mlieko zohrejeme.
Maslo vymiešame s nastrúhanou limetkovou kôrou, soľou a cukrom do peny. Za stáleho miešania pridáme žĺtky, múku, limetkovú šťavu a zohriatu smotanu s mliekom. Opatrne primiešame vyšľahaný sneh z bielkov. Necháme 30 minút odpočívať.
BROSKYNE
Broskyne scedíme a nakrájame na plátky. Strúhaný kokos opečieme na panvici bez použitia tuku. Necháme vychladnúť a potom ním posypeme nakrájané broskyne.
VAFLE
Odpočinuté cesto premiešame a nalievame po naberačkách do stredu rozohriateho vafľovača (nerozlievame až ku krajom), ktorý sme potreli olejom. Pečieme dozlatista.
Hotové vafle podávame s kokosovými broskyňami a vanilkovou zmrzlinou.
Krupicová kaša
- 4 porcie
INGREDIENCIE
- 1 l mlieka Pilos
- 100 g detskej krupice
- 2 lyžice strúhaného kokosu Belbake
- 3 lyžice kryštálového cukru Castello
- 1 lyžica masla Pilos
- 3 brusnicové cookies s bielou čokoládou Sondey
- 1 väčšia broskyňa alebo 1 hrsť čerstvých čerešní
- 60 g horkej čokolády Fin Carré
POSTUP
POTREBUJEME
- metličku na šľahanie
- strúhadlo
Do kastróla nalejeme mlieko a počkáme, kým začne vrieť. Potom k nemu prisypeme krupicu, kokos a cukor. Za stáleho miešania varíme do zhustnutia. Stiahneme z ohňa a primiešame maslo. Brusnicové cookies nalámeme na menšie kúsky, ovocie umyjeme a osušíme. Broskyňu nakrájame na menšie kúsky, čerešne môžeme odkôstkovať.
SERVÍROVANIE:
Na dno každej misky položíme kúsok čokolády a zalejeme horúcou krupicou. Ozdobíme nakrájanou broskyňou alebo čerešňami a kúskami cookies. Necháme trochu vychladnúť a na záver posypeme hoblinkami čokolády.
Kakaový puding
- 6 porcií
INGREDIENCIE
PUDING
- 3 avokáda
- 3 banány
- 2 lyžice medu Maribel
- 2 lyžice kokosového oleja Vita D´or
- 3 lyžice holandského kakaa Castello
NA OZDOBENIE
- 2 banány
- 1 hrsť malín
- 1 hrsť čučoriedok
POSTUP
POTREBUJEME
- tyčový mixér
Avokádo rozrežeme na polovice. Vyberieme kôstku a lyžičkou vyškriabeme dužinu.
Ošúpaný banán nakrájame na kolieska. Ovocie rozmixujeme pomocou tyčového mixéra na kašu. K ovocnej zmesi pridáme med, olej a kakao a mixujeme ďalej na hladký puding.
SERVÍROVANIE
Puding rozdelíme do misiek, ozdobíme kúskami banánov a bobuľovým ovocím podľa fantázie. Môžeme posypať aj nasekanými orechmi.
Jablkový závin
- 8 porcií
INGREDIENCIE
ZÁVIN
- 8 jabĺk
- šťava z 2 citrónov
- 1 balenie chladeného lístkového cesta Chef Select
- 150 g masla Pilos
- 100 g strúhanky Castello
- 100 g škoricového cukru
- 100 g mletých vlašských orechov Alesto
- 50 g sušených hrozienok Belbake
OMÁČKA
- 120 ml mlieka Pilos
- 120 ml smotany na šľahanie Pilos (33%)
- 3 žĺtky
- 30 g kryštálového cukru Castello
- 1 vanilínový cukor
POSTUP
POTREBUJEME
- valček
- sekací mixér
- šľahací mixér
- metličku na šľahanie
- sitko
ZÁVIN
Jablká ošúpeme a opatrne nakrájame na tenké plátky. Zmiešame ich s citrónovou šťavou, aby nezhnedli. Cesto rozvaľkáme natenko a celé ho potrieme 120 g rozpusteného masla. Do ⅔ naukladáme plátky jabĺk, posypeme strúhankou, škoricovým cukrom, orechmi a hrozienkami. Pevne zavinieme a potrieme zvyšným maslom. Pečieme pri teplote 180 °C približne 15 minút dozlatista.
OMÁČKA
Kým sa závin pečie, pripravíme omáčku. Mlieko so smotanou dáme zovrieť do kastróla. Žĺtky vyšľaháme s cukrom a pomaly prilievame horúce mlieko. Vrátime na sporák a za stáleho miešania varíme na najslabšom ohni do zhustnutia, pozor omáčka nesmie vrieť, aby sa vajíčka nezrazili. Stiahneme z ohňa a precedíme.
SERVÍROVANIE
Nakrájaný závin podávame preliaty omáčkou.
Kokosový mousse s marakujou a citrónom
- 12 porcií
INGREDIENCIE
KORPUS
- 75 g kukuričných lupienkov Crownfi eld
- 60 g strúhaného kokosu Belbake
- 105 g bielej čokolády Fin Carré
CITRÓNOVÝ KRÉM S MARAKUJOU
- 80 g masla Pilos
- 2 vajíčka
- 2 žĺtky
- 80 g kryštálového cukru Castello
- 40 ml citrónovej šťavy
- 40 g dužiny z marakuje
- kôra zo 4 limetiek
- 2 plátky želatíny
MOUSSE
- 200 g bielej čokolády Fin Carré
- 250 ml smotany na šľahanie Pilos (33%)
- 250 g tučného tvarohu Pilos
- 100 g strúhaného kokosu Belbake
ZRKADLOVÁ POLEVA
- 14 g plátkovej želatíny
- 150 g medu
- 150 g kryštálového cukru Castello
- 100 g vody
- 110 g sladeného kondenzovaného mlieka Pilos
- 180 g bielej čokolády Fin Carré
NA OZDOBENIE
- 1 hrsť kukuričných lupienkov Crownfi eld
- 3 marakuje
- 1 kokosový orech
POSTUP
POTREBUJEME
- ohňovzdornú misku
- papier na pečenie
- metličku na šľahanie
- strúhadlo
- šľahací mixér
- formu na chlebík alebo podobnú silikónovú formu
- ponorný mixér
- plech na pečenie
- mriežku
Čas mrazenia: 12 hodín
KORPUS
Kukuričné lupienky nahrubo nadrvíme. Premiešame ich s kokosom a prilejeme rozpustenú bielu čokoládu. Dôkladne premiešame a natlačíme do formy vystlanej papierom na pečenie. Dáme stuhnúť do mrazničky.
KRÉM
Maslo rozpustíme vo vodnom kúpeli. Vajíčka s cukrom ručne vyšľaháme a pridáme k maslu. Prilejeme citrónovú šťavu, dužinu z marakuje a prisypeme limetkovú kôru. Za občasného miešania pozvoľna varíme nad parou približne 5 - 8 minút, kým zmes mierne zhustne. Do vlažného krému primiešame napučanú a vyžmýkanú želatínu. Krém nalejeme do formy vystlanej papierom na pečenie a dáme zamraziť.
MOUSSE
Čokoládu rozpustíme nad parou. Smotanu vyšľaháme spolu s tvarohom do polotuha. Pridáme vlažnú rozpustenú čokoládu a rýchlo zašľaháme. Na záver primiešame kokos. Časť krému rovnomerne nanesieme do formy. Zo zmrznutého citrónového krému vyrežeme taký obdĺžnik, ktorý sa nebude dotýkať bokov formy. Položíme ho na krém. Zakryjeme ďalším krémom a rovnaký obdĺžnik vyrežeme aj z korpusu. Uložíme ho navrch a okraje ešte utesníme krémom. Dáme zamraziť do druhého dňa.
POLEVA
Želatínu necháme napučať v studenej vode. Do kastróla dáme rozpustiť med a cukor vo vode. Keď zmes zovrie, stiahneme ju z ohňa a prilejeme kondenzované mlieko. K teplej, nie však horúcej zmesi pridáme aj napučanú a vyžmýkanú želatínu a miešame, kým sa rozpustí. Potom zmes nalejeme na nasekanú čokoládu, necháme 1 minútu postáť a rozmiešame na hladkú lesklú polevu. Zmrznutý mousse uvoľníme z formy a nalejeme naň polevu. Necháme mierne stuhnúť a dozdobíme.
Donuty z brioškového cesta
- 12 porcií
INGREDIENCIE
- 50 ml mlieka Pilos
- 110 ml vody
- 2 veľké vajíčka
- 500 g polohrubej múky Castello
- 20 g droždia
- 60 g kryštálového cukru Castello
- 10 g soli Castello
- 160 g masla Pilos
- 500 ml slnečnicového oleja Vita D´or
- 100 g bielej čokolády Fin Carré
- 100 g horkej čokolády Fin Carré
- ozdobná posýpka
POSTUP
POTREBUJEME
- mixér s miesiacim hákom
Do mixéra pridáme mlieko, vodu, vajíčka, múku a kvasnice. Miešame asi 2 minúty. Potom postupne prisypávame cukor a soľ. Pridáme aj studené maslo a miešame, kým sa cesto spojí a bude úplne hladké a pružné. Takto vymiesené cesto prikryjeme utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste aspoň 1 hodinu. Vykysnuté cesto rozvaľkáme a vykrajujeme z neho kruhy a do nich malé dierky.
Vykrojené cesto necháme ešte asi 30 minút podkysnúť. Vo väčšom hrnci necháme rozohriať slnečnicový olej, v ktorom vyprážame donuty z oboch strán dozlatista. Ukladáme ich na papierovú utierku, aby sme ich zbavili prebytočného oleja.
Kým donuty chladnú, roztopíme obe čokolády vo vodnom kúpeli a vychladnuté donuty do nich zvrchu namáčame. Skôr ako poleva stuhne, posypeme ich ozdobnou posýpkou.
Jogurtový pohár
- 6 porcií
INGREDIENCIE
ČOKOLÁDOVÁ GRANOLA
- 200 g horkej čokolády Fin Carré
- 200 g vlašských orechov Alesto
- 500 g ovsených vločiek Crownfield
- 1 lyžička soli (5 g) Castello
- 120 g medu Maribel
- 60 g olivového alebo kokosového oleja
JOGURTOVÝ KRÉM
- 500 g gréckeho bieleho jogurtu Eridanous
- 250 g kyslej smotany Pilos (18%)
- 80 g medu Maribel
EŠTE BUDEME POTREBOVAŤ
- 6 banánov
POSTUP
POTREBUJEME
- plech na pečenie
- papier na pečenie
ČOKOLÁDOVÁ GRANOLA
Čokoládu a vlašské orechy nasekáme na menšie kúsky. Pridáme ovsené vločky a soľ. Med premiešame s olejom a prilejeme k ovseným vločkám. Miešame, kým sa ovsené vločky neobalia v mede. Zmes nasypeme na plech vystlaný papierom na pečenie, ale neutláčame. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 30 - 45 minút dozlatista. Počas pečenia niekoľkokrát opatrne premiešame. Po upečení necháme vychladnúť na plechu.
JOGURTOVÝ KRÉM
Jogurt zmiešame s kyslou smotanou a medom.
SERVÍROVANIE
Do pohárov nasypeme vrstvu granoly, potom pridáme vrstvu banánov nakrájaných na kolieska a vrstvu krému.
Postup opakujeme, až kým pohár nie je plný. Vrstvenie ukončíme granolou.
Domáca lieskovo‑oriešková nátierka
- 30 porcií
INGREDIENCIE
- 300 g lieskových orechov Belbake
- 120 g holandského kakaa Castello
- 240 g trstinového cukru Belbake
- ½ lyžičky soli Castello
- 1 lyžica kokosového alebo slnečnicového oleja Vita D´or
POSTUP
POTREBUJEME
- plech na pečenie
- sekací mixér
Orechy vysypeme na plech a vložíme ich na 10 minút do rúry vyhriatej na 180 °C. Ešte horúce ich pošúchame v utierke, aby sme ich zbavili šupky. Ošúpané orechy rozsypeme na plech a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 °C dozlatista.
Ešte vlažné orechy preložíme do sekacieho mixéra, pridáme všetky ostatné suroviny a miešame, kým hmota nebude hladká a lesklá.
Tip: Ak mixér nevládze, môžeme pridať ešte ďalšiu lyžicu oleja, aby sa orechy ľahšie mixovali.
SERVÍROVANIE
Nátierku môžeme natrieť na toastový chlieb, vianočku alebo do nej namáčať nakrájané jablká, banány alebo iné ovocie podľa chuti.
Tip: Nátierku môžeme skladovať v uzatvárateľných pohároch v chlade aj mesiac.
Kvetinky na paličke
- 20 porcií
INGREDIENCIE
PUSINKY
- 150 g bielkov
- 180 g práškového cukru Castello
- ružové potravinárske farbivo
PLNKA
- 220 ml smotany na šľahanie Pilos (33%)
- 80 g malinového pyré (čerstvé rozmixované maliny)
- 480 g bielej čokolády Fin Carré
POSTUP
POTREBUJEME
- šľahací mixér
- cukrárske vrecko s ozdobnou špičkou
- plech na pečenie
- papier na pečenie
- špajdle
PUSINKY
Bielky šľaháme mixérom na strednej rýchlosti. Keď sa začne tvoriť pena, postupne pridávame polovicu práškového cukru a vyšľaháme lesklú a tuhú hmotu.
Druhú polovicu práškového cukru preosejeme a primiešame ručne. Pridáme trocha farbiva (na špičku noža) a jemne zamiešame. Sneh naplníme do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou a na plech vystlaný papierom na pečenie nanášame kvetinky. Necháme sušiť v rúre vyhriatej na 110 °C približne 45 minút, kým pusinky nepôjdu pekne odlepiť z papiera.
Tip: Namiesto potravinárskeho farbiva môžeme použiť trochu malinového pyré.
Plnka
Do kastróla nalejeme smotanu s malinovým pyré a necháme zohriať (nesmie vrieť). Medzitým opatrne nasekáme čokoládu na malé kúsky a zalejeme zohriatou smotanou. Asi 1 minútu necháme zmes postáť a potom rozmiešame na hladkú lesklú plnku.
Tip: Plnku pripravíme deň vopred, aby stihla stuhnúť v chladničke.
KVETINKY
Vychladnuté pusinky spájame plnkou a do stredu zapichneme špajdle. Necháme dôkladne stuhnúť a na záver môžeme dozdobiť mašličkami.
Mrkvové muffiny
- 12 porcií
INGREDIENCIE
MUFFINY
- 80 g hladkej múky Castello
- 120 g špaldovej múky Castello
- 1 lyžička soli Castello
- 1 lyžička sódy bikarbóny
- 1 lyžička prášku do pečiva
- 2 lyžičky mletej škorice Mikado
- 100 g najemno nasekaných vlašských orechov Alesto
- 3 vajíčka
- 200 g trstinového cukru Belbake
- 120 ml olivového oleja Primadonna
- 200 g očistenej a nastrúhanej mrkvy
KRÉM
- 300 g bielej čokolády Fin Carré
- 200 g smotany na šľahanie Pilos (33%)
- 300 g krémového tvarohu Pilos
POSTUP
POTREBUJEME
- šľahací mixér
- strúhadlo
- košíčky na muffiny
- teplovzdornú misku
- cukrárske vrecko s ozdobnou špičkou
MUFFINY
Vo väčšej miske zmiešame všetky suché ingrediencie okrem cukru. V druhej miske vyšľaháme vajíčka
s cukrom do svetlej a nadýchanej peny. Prilejeme olej a zašľaháme. Prisypeme suché ingrediencie, nastrúhanú mrkvu a zmiešame. Hotové cesto nalejeme do pripravených košíčkov na muffiny a pečieme asi 15 - 20 minút dozlatista v rúre vyhriatej na 180 °C.
KRÉM
Čokoládu necháme rozpustiť nad parou. Smotanu na šľahanie vyšľaháme do polotuha a potom prišľaháme tvaroh. Prilejeme vlažnú roztopenú čokoládu a zašľaháme. Krém naplníme do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou a ozdobíme ním vychladnuté muffiny. Na záver môžeme dozdobiť mrkvičkami z marcipánu alebo mrkvovou vňaťou.
Špaldové palacinky s tvarohom a malinovým coulis
- 8 porcií
INGREDIENCIE
PALACINKY
- 170 g hladkej špaldovej múky Castello
- 30 g kakaa Castello
- štipka soli Castello
- 20 g kryštálového cukru Castello
- 4 vajíčka
- 1 žĺtok
- 400 ml plnotučného mlieka Pilos
- 30 g prepusteného masla na opekanie
PLNKA
- 400 g tučného tvarohu Pilos
- 40 g medu
COULIS
- 150 g malín (mrazené alebo čerstvé)
- 30 g medu
- šťava z 1 citróna
POSTUP
POTREBUJEME
- sitko
- metličku
- cukrárske vrecko
- sekací/ponorný/smoothie mixér
- panvicu na palacinky
PALACINKY
Múku preosejeme spolu s kakaom. Pridáme soľ, cukor, vajíčka, žĺtok a trochu mlieka. Rozmiešame dohladka. Postupne prilejeme zvyšné mlieko a hotové cesto nalejeme do cukrárskeho vrecka bez špičky.
Tip: Cesto necháme aspoň 1 hodinu odstáť.
Rozohrejeme panvicu na palacinky a vymažeme ju prepusteným maslom. Na cukrárskom vrecku odstrihneme malú špičku a cesto najprv nanesieme na okraj panvice do tvaru kruhu, ktorý vyplníme mriežkou. Opekáme najprv z jednej strany, opatrne otočíme a dopekáme z druhej strany.
Tip:Prepustené, klarifikované maslo bez mliečnej bielkoviny sa neprepaľuje tak rýchlo ako bežné maslo, preto sa palacinky nebudú pripaľovať. Môžete si ho pripraviť podľa receptu na Cisársky trhanec v Lidl Cukrárni.
MALINOVÉ COULIS
Maliny rozmixujeme spolu s medom a citrónovou šťavou dohladka. Môžeme prepasírovať, aby sme sa zbavili jadierok.
SERVÍROVANIE
Palacinky naplníme tvarohom zmiešaným s medom, môžeme pridať čerstvé maliny a preložíme na polovicu. Dozdobíme malinovým coulis.
Žemľovka z vianočky s tvarohom a jablkami
- 8 porcií
INGREDIENCIE
2 vianočky
ZMES NA NAMÁČANIE
- 1 vajíčko
- 3 žĺtky
- 50 g kryštálového cukru Castello
- 50 g rozpusteného masla Pilos + na vymazanie formy
- 300 ml plnotučného mlieka Pilos
- 300 ml smotany na šľahanie Pilos (33%)
TVAROHOVÁ NÁPLŇ
- 500 g jemného hrudkovitého tvarohu Pilos
- 2 žĺtky
- 50 g práškového cukru Castello
JABLKOVÁ NÁPLŇ
- 4 veľké jablká
- šťava z 1/2 citróna
- 40 g škoricového cukru
- 50 g hrozienok Belbake namočených v 50 ml tuzemáku Alliance
SNEH
- 5 bielkov
- 100 g kryštálového cukru Castello
- 80 g mletých vlašských orechov Alesto
POSTUP
POTREBUJEME
- metličku na šľahanie
- zapekaciu misu (20 x 30 cm)
- šľahací mixér
- sekací mixér
ZMES NA NAMÁČANIE
Vajíčko a žĺtky vyšľaháme s cukrom. Primiešame rozpustené maslo, mlieko a smotanu.
TVAROHOVÁ NÁPLŇ
Tvaroh zmiešame so žĺtkami a cukrom.
JABLKOVÁ NÁPLŇ
Jablká očistíme a nakrájame na tenké plátky. Pridáme citrónovú šťavu, škoricový cukor a scedené hrozienka. Premiešame.
ŽEMĽOVKA
Zapekaciu misu vymažeme maslom. Vianočku nakrájame na krajce, namáčame do mliečnej zmesi a uložíme na dno zapekacej misy. Na ňu navrstvíme jablkovú náplň, ďalšiu vrstvu vianočky namočenej v mliečnej zmesi a pridáme tvarohovú náplň, ktorú prikryjeme poslednou vrstvou namočenej vianočky. Žemľovku pečieme v rúre vyhriatej na 160 °C približne 45 minút.
ORECHOVÝ SNEH
Bielky vyšľaháme s kryštálovým cukrom dotuha. Ručne primiešame mleté orechy. Orechový sneh navrstvíme na žemľovku 10 minút pred koncom pečenia a ďalej zapekáme pri 180 °C.
SERVÍROVANIE
Žemľovku necháme pred servírovaním mierne vychladnúť.
Čokoládové hrušky v červenom víne
- 4 porcie
INGREDIENCIE
HRUŠKY
- 4 hrušky
- 500 ml červeného dezertného vína
- 300 g trstinového cukru Belbake
- 300 ml vody
- 4 paličky škorice
- 1 cm kúsok zázvoru
- 8 klinčekov
NÁPLŇ
- 90 g kryštálového cukru Castello
- 110 g pekanových orechov Alesto
- 70 ml smotany na šľahanie Pilos (33%)
- 100 g horkej čokolády J. D. Gross (70% kakaa)
POLEVA
- 150 ml smotany na šľahanie Pilos (33%)
- 250 g horkej čokolády J. D. Gross (70% kakaa)
- 70 g pekanových orechov Alesto
POSTUP
POTREBUJEME
- škrabku
- strúhadlo
- sitko
- plech na pečenie
- papier na pečenie
- sekací mixér
- cukrárske vrecko
Čas chladenia: 1 hodina
HRUŠKY
Hrušky vcelku ošúpeme, necháme im stopky a zospodu vyrežeme jadrovník. Asi 20 minút ich varíme v zmesi vína, cukru a vody, ktorú ochutíme škoricou, strúhaným zázvorom a klinčekmi. Odstavíme a necháme marinovať aspoň 1 hodinu. Hrušky vyberieme, marinádu precedíme a na miernom ohni zredukujeme na hustú omáčku.
Tip: Hrušky varíme a marinujeme, preto je lepšie vybrať tvrdšie plody, aby sa nerozpadli.
NÁPLŇ
Cukor necháme skaramelizovať a zamiešame do neho pekanové orechy. Zmes preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme vychladnúť. Po vychladnutí nalámeme a rozmixujeme v sekacom mixéri najemno. Smotanu na šľahanie ohrejeme spolu s 1 lyžicou vínovej redukcie a zalejeme ňou čokoládu nalámanú na kúsky. Necháme 1 minútu postáť a rozmiešame na hladkú a lesklú ganache. Primiešame najemno rozmixované pekanové orechy v karameli. Zmes prenesieme do cukrárskeho vrecka a naplníme hrušky. Necháme ich v chladničke dôkladne stuhnúť.
POLEVA
Horúcou smotanou na šľahanie zalejeme čokoládu nasekanú na drobné kúsky. Necháme 1 minútu postáť a rozmiešame na hladkú lesklú ganache. Primiešame nasekané pekanové orechy. Vyhladnuté hrušky namočíme do čokoládovej polevy a necháme zatuhnúť.
SERVÍROVANIE
Hrušky plnené čokoládovým krémom podávame s vínovou redukciou.