Hlavné jedlá
Videorecept: Pravá čína z kuracieho mäsa
6porcií
INGREDIENCIE
olej
2 strúčiky
cesnak
3 plátky
čertvé čili papričky
3 plátky
čerstvý zázvor
600 g
kuracie stehná vykostené
3 ks
mrkva
150 g
hnedé shimeji hríby
150 g
biele shimeji hríby
3 ks
shitake hríby
150 g
judášove ucho hríb
1 ks
pór
1 ks
pak choy (čínska kapusta)
3 PL
sójová omáčka
3 PL
hnedý cukor
3 PL
mirin
2 PL
zemiakový škrob
1 šálka
studená voda
POSTUP VO VIDEU VYŠŠIE
Recept plný ázijských chutí. Vyskúšajte a určite si ho zamilujete.
1.
Vo woku si rozpálime olej. Do oleja pridáme najemno nasekaný cesnak, s čilli papričkou a čerstvý zázvorom. Restujeme menej ako minútu.
2.
Pridáme na jemné rezančeky nakrájané kuracie mäso a sprudka orestujeme. Zakvapkáme 1 PL sójovej omáčky.
3.
Mäso preklopíme z woku bokom.
4.
Do woku opäť prilejem podľa potreby oleja.
5.
Pridáme nakrájanú mrkvu.
6.
A všekty druhy hríbov: biele shimeji, hnedé shimeji, shitake a judášové ucho. Môžeme trochu podliať vývarom z mäsa, ktorý sa vyvarí.
7.
Nakrájame si pór a kapustu pak choy. Pridáme do woku a spolu restujeme cca 5 min alebo kým nie je zelenina mäkká.
8.
Postupne vmiešame 2 PL sójovej omáčky, 2 PL hnedého cukru a 2 PL mirinu. Miešame, kým sa nespoja chute.
9.
V pohári rozmiešame vodu so zemiakovým škrobom. Pridáme do woku.
10.
Ďalej postupujeme jednoducho - pokiaľ bude čína príliš hustá prilejeme vodu, ak príliš riedka doplníme o zemiakový škrob.
11.
Ochutnáme a podľa potreby dochucujeme sójovou omáčkou, cukrom alebo mirinom.
12.
Servírujeme horúce najlepšie s bielou ryžou, my sme použili dlhozrnú basmati.
Videorecept: Pečené baby zemiačky v šupke
2porcie
INGREDIENCIE ZMES NA BABY ZEMIAKY
5 PL
olivový olej
soľ, čerstvo mleté čierne korenie
2 ČL
mletá rasca
1 ČL
vegeta
2 strúčiky
POSTUP VO VIDEU VYŠŠIE
Jednoduchá klasika :)
1.
Ako prvé si dáme do hrnca predvariť zemiačky v šupke v osolenej vode. Varíme maximálne 5 minút a scedíme.
2.
Medzitým si pripravíme zmes na baby zemiačky - zmiešame olej, soľ, mleté čierne korenie, mletú rascu vegetu a prepučený cesnak spolu.
3.
Zmes vlejeme do misy s prepolenými baby zemiačkami predvarených v šupke.
4.
Preložíme na plech, ktorý sme vystlali alobalom a rovnomerne rozložíme.
5.
Vložíme do rúry predhriatej na 200 stupňov a pečieme asi 40 minút alebo kým nie sú zemiačky na povrchu chrumkavé.
Placky z hlávkovej kapusty
12porcií
INGREDIENCIE
1/2 ks
kapusta biela hlávková
300 g
zemiaky
1 ks
cibuľa
2 ks
vajce
hladká múka
soľ, mleté korenie
mletá rímska rasca
sladká červená mletá paprika
petržlenová vňať alebo majoránka
POSTUP
1.
Kapustu umyjeme a ideálne v sekáčiku nadrobno nasekáte spolu s cibuľou. Alebo v mlynčeku s nadstavcom, ktorý používate na zemiaky (halušky, placky), pomeliete so zemiakmi.
2.
K zemiakom pridáte múku, vajcia, soľ, čierne korenie, rascu, papriku a kapustu. Múky toľko, aby cesto bolo hustejšie.
3.
Ja som placky piekla vo formách na koláčiky. Po upečení jednej strany som ich z formičky vyklopila a ešte prepiekla aj z druhej strany.